duminică, 17 aprilie 2011

Lisabona - o vizită scurtă într-un oraş fermecător

           Cine a fost sau va merge la Lisabona cu siguranţă îmi va da dreptate: este un oraş incredibil de frumos! Bulevardele largi mărginite de palmieri ce contrastează cu străduţe înguste în care timpul parcă s-a oprit în loc, clădiri în culori pastelate, castelul Sao Jorge, liftul din cartierul Baixa, toate ţi se cuibăresc în suflet şi te fac să rătăceşti pe străzi fără o ţintă anume...
           Legenda spune că oraşul a fost fondat de Ulise dar istoricii atribuie acest merit fenicienilor care l-au numit „golful încântător”. A fost pe rând cucerit de greci, cartagineni, romani şi arabi pentru ca în 1255 să devină capitala Regatului Portugalia. 

În Era Marilor Descoperiri, Lisabona devine unul dintre cele mai bogate oraşe din Europa, comercianţii cumpărau şi vindeau aici aur, argint, mirodenii, fildeş, mătase sau pietre preţioase. Au fost construite multe monumente în tot oraşul, monumente ale căror decoraţiuni erau inspirate de mare.

            În anul 1755 Lisabona a fost zguduită de un cutremur foarte violent care a pus la pământ biserici, palate şi clădiri, au izbucnit incendii care au mistuit totul iar oamenii disperaţi s-au îndreptat spre râul Tejo încercând să se salveze. La scurt timp după cutremur un tsunami a izbit oraşul, au murit aprox. 30.000 de oameni, iar Baixa (cartierul de jos) a fost distrus aproape în totalitate. A urmat apoi reconstrucţia oraşului, bulevardele largi şi clădirile frumoase pe care le ptem vedea azi în cartierul Baixa datând din acea vreme.

           Aveam foarte puţin timp liber la dispoziţie în Lisabona aşa că am pornit la pas pe Avenida da Liberdade înspre Piaţa Restauradores. Mi-au atras atenţia clădirile Teatrului Eden şi gara Rossio, o clădire care numai a gară nu arată.

Avenida da Liberdade

Gara Rossio

Teatrul Eden

Castelul Sao Jorge in departare




            Din Piaţa Dom Pedro IV am dat o fugă la liftul Santa Justa care în trecut făcea legătura cu cartierul Chiado. Priveliştile de sus sunt încântătoare. Sus, în cartierul Chiado vezi ruinele bisericii Carmo, distrusă de cutremurul din 1755 şi care azi găzduieşte un muzeu arheologic.

Elevador de Santa Justa

Stradute in Baixa

Sus, in Chiado se vad ruinele Bisercii Carmo

Piata Dom Pedro IV vazuta din lift

Ruinele Bisericii Carmo

Vedere asupra carierului Baixa








Cladiri cu "azulejos"
            Nu puteam rata o vizită la Castelul Sao Jorge care beneficiază de o poziţie remarcabilă, putând fi zărit aproape din orice parte a oraşului. Cele mai vechi părţi ale castelului datează din secolul al VI-lea; a fost pe rând fortificat de romani, vizigoţi şi în cele din urmă de mauri care l-au folosit ca reşedinţă regală până când primul rege al Portugaliei, Alfonso Henrique l-a capturat în 1147. Astăzi acest loc este o oază de linişte şi de pe zidurile lui vizitatorii au parte de cele mai frumoase panorame asupra oraşului.
Castelul Sao Jorge









Straduta in Alfama

              Contrastând cu cartierele vechi ale oraşului, Parcul Naţiunilor este o zonă cu arhitectura futuristă construită în mare parte pentru a găzdui Expo 98, expoziţie care a coincis cu sărbătorirea a 500 de ani de la debarcarea lui Vasco da Gama în India. Aici poţi vizita Acvariul,  poţi face cumpărături sau  poţi face o călătorie cu telecabina pentru a admira podul Vasco da Gama lung de 17 km...

telecabina si in spate Podul Vasco da Gama

Eu si un prieten la  "Oceanario"

La cumparaturi   
Vasco da Gama Shopping Center
           Din cauză ca timpul petrecut de mine la Lisabona a fost foarte scurt, nu am reuşit să ajung şi în cartierul Belem unde se află Turnul Belem, un monument dedicat erei marilor descoperiri sau Mănăstrea Jeronimos unde este înmormântat  Vasco de Gama. Aşa că trebuie neapărat să mă întorc la Lisabona, să mă plimb pe străduţe pline de farmec, să ascult fado şi sa simt briza Atlanticului din departare....
 

11 comentarii:

badge® spunea...

E fumoasă Lisabona dar...cel puțin pentru mine, Porto este și mai frumos.
Se spune că Torre de Belem a fost inițial construit pe o insulă aflată în mijlocul râului Tejo, dar forța cutremurului i-a schimbat cursul, aducând turnul la mal.

Asta a fost cumva o transmisiune din HK...? Sau mai e până atunci?

Claudia Mihaila spunea...

Transmisiunea a fost in direct de la Cluj :) am luat o pauza de la ghidurile de HK si Macao.
Joi plecam si evident...nu mai avem rabdare!

badge® spunea...

Bineînțeles, așteptăm ceva transmisiuni în direct de la fața locului.
Un singur lucru îți recomand - Victoria Peak pe timp de noapte. Asta musai în prima seară. Ca un prim șoc.
Drum bun! Veți trăi la maxim în cea mai mare metropolă a lumii (părerea mea) :)

Aliceee Traveler spunea...

Eu iubesc Lisabona!!!! Acest articol e pentru sufletul meu :)

Sa ai o vacanta frumoasa!

Claudia Mihaila spunea...

Alice, multumesc de urari!O sa va dau de stire din Hong Kong. Sunt incantata ca ti-am facut o bucurie! Si eu m-am indragostit de Lisabona...

Claudia Mihaila spunea...

Catalin, asa am si planuit, dupa ce ajungem si ne cazam, iesim sa vedem luminile orasului si sa ne socam :) Multumesc de urari si de sugestii!

VertAnge spunea...

Ce frumoasa e Lisabona! Distractie placuta in HK!

Traveling Hawk spunea...

Toate fotografiile tale, ale unor locuri prin care am trecut si eu, mi-au amintit ce frumos oras e Lisabona! Ai mai fost si in alta parte in Portugalia?

Claudia Mihaila spunea...

@VertAnge multumesc si bun venit pe blog! Te mai astept. :)

@Traveling Hawk din pacate nu am ajuns si in alte locuri in Portugalia, dar imi doresc foarte mult si sper sa ajung candva.

Costi spunea...

Tocmai îmi fac planul ”de bătaie”, pentru un concediu de vreo 10 zile în Portugalia.
Povestea ta mi-a dat încă un motiv de a merge acolo. Și pentru că am încredere în ce spune badge®, am rezervat ceva timp și pentru Porto.
Până atunci ... citesc bloguri. :)

Claudia Mihaila spunea...

Costi, multumesc de vizita si te mai astept :)
Eu nu am fost la Porto, dar cred ca e foarte frumos. Oricum, sper sa vad impresii!