duminică, 20 noiembrie 2011

Toate drumurile duc la Roma 1


În sfârşit am avut noroc şi nu numai că am ajuns la Roma dar am ajuns şi înapoi acasă, fără întârzieri, fără greve, fără zboruri anulate. Unde mai pui că de vreo 3 zile Clujul e într-o ceaţă totală şi temperaturile stau liniştite pe la – 5 . La Roma am avut parte de vreme super frumoasă, soare şi vreo 10-12 grade generoase, o atmosferă numai bună de plimbat. Ceea ce am şi făcut, din nou am umblat de dimineaţa până seara să vedem cât mai multe în timpul scurt pe care îl aveam la dispoziţie, am stat şi la ceva cozi că deh, eram la Roma şi era plin de turişti, am mâncat pizza şi paste ca să nu mai vorbim de incredibila îngheţată. Mi-a părut rău că nu e vară ca să pot exagera cu îngheţata dar tot fac eu cumva şi ajung vara în Italia.   
Ce mi-a plăcut? Mi-a placut că e un loc încărcat de istorie şi totul e foarte bine păstrat, mi-au plăcut la nebunie fântânile şi pieţele, m-au impresionat Capela Sixtină si Basilica San Pietro, mi-a plăcut să stau la soare în Piaţa Navona şi să ascult sunetul apei din Fântâna celor 4 fluvii. Ce nu mi-a plăcut?  Sunt destul de puţine lucrurile care nu mi-au plăcut. Nu mi-a plăcut mizeria de la metrou, cred că nicăieri nu am găsit un metrou mai murdar ca cel din Roma şi  nu mi-au plăcut cerşetorii în mare parte români care nu ne fac deloc cinste.Nu mi-au plăcut preţurile exagerate şi meniurile “turistice” care cel mai probabil ofereau mâncare proastă la preţuri mari. Si în consecinţă le-am evitat.
Am ajuns seara la Roma şi până am ajuns în centru şi din centru la hotel era prea târziu  să mai ieşim la plimbare. Aşteptăm nerăbdători dimineaţa ca să o luăm la picior. Trezire la 7.30, mic dejun şi fuga la metrou, 4 staţii până la Colosseum. Vizităm Coloseumul, Palatinul şi Forumul Roman, toate cele trei formând un adevărat muzeu în aer liber. Am avut noroc că era devreme, era vreo 9.30 când ne-am aşezat la coadă şi în jumătate de oră eram deja înăuntru. Mai târziu, când am văzut cât de mare se poate face coada la intrare ne-am bucurat că am fost aşa matinali.  Coloseumul este o mărturie impresionantă a unor vremuri sângeroase, construcţia lui a început în anul 72 sub împăratul Vespasian şi a fost terminată in anul 80. Având o capacitate de 50.000 de locuri, Coloseumul era folosit pentru luptele gladiatorilor sau spectacole organizate în cele mai multe cazuri de familii înstărite, acestea fiind o demostraţie de putere şi prestigiu. Evenimentele aveau proporţii uriaşe, se spune că Traian a sărbătorit victoriile asupra dacilor prin 123 de zile de spectacole, lupte şi vânători ce au implicat 10.000 de gladiatori si 11.000 de animale. 




Arcul lui Constantin vazut din Coloseum


 
Trecem pe lângă Arcul lui Constantin, construit în anul 312 pentru a comemora victoria împăratului asupra rivalului său Maxentius şi intrăm la Palatin. Se spune că Roma îşi are originile pe această colină. Excavaţiile atestă faptul că zona era locuită încă din anul 1000 î.e.n iar conform mitologiei romane, Colina Palatină este locul unde Romulus şi Remus au fost găsiţi de lupoaica ce i-a hrănit. Mai târziu, Romulus alege acest loc pentru a construi Roma. Palatinul a devenit locul unde cei bogaţi şi puternici îşi construiau reşedinţele. Printre ruinele de pe colină se află Domus Flavia, Domus Augustana, Băile lui Septimius Severus sau Casa Liviei. Trecem şi pe la Cryptoporticus, o serie de coridoare subterane ce se întind pe o lungime de 130m şi care făceau legătura între Palatin şi Casa de Aur a lui Nero.


Detalii pe Arcul lui Constantin




Ruine la Palatin








Cryptoporticus


Ajungem apoi la Forumul Roman. Forumul este locul unde aveau loc întâlniri publice, unde se făceau anunţuri importante sau unde oratorii îşi ţineau discursurile. Fiecare oraş din Imperiul Roman avea măcar un forum dar Roma avea mai multe, împăraţii recunoscând importanţa socială a forumurilor construiau câte un forum nou în onoarea lor. Iniţial, zona pe care a fost construit Forumul Roman era o mlaştină folosită ulterior ca cimitir pentru locuitorii satului de pe colina Palatină. Prin secolul 6 î.e.n. mlaştina a fost desecată şi pe acest loc au început să apară temple iar Forumul a devenit partea cea mai importantă a oraşului şi un simbol al mândriei civice. 
Arcul lui Titus









Părăsim ruinele antice şi ieşim de Via dei Fori Imperiali, un bulevard care face legătura între Coloseum şi Piaţa Venezia. Fiind duminică, circulaţia autovehiculelor este interzisă spre bucuria pietonilor. Înainte de a ajunge în Piaţa Venezia ne oprim un pic la Forumul lui Traian dintre ruinele căruia se înalţă vestita columnă realizată de Apolodor din Damasc. 

Via dei Fori Imperiali




Forumul lui Traian




Traversăm Via dei Fori Imperiali şi ne minunăm de controversatul monument ridicat în onoarea lui Victor Emmanuel, regele care a unificat Italia. Momumentul mai este numit “Il Vittoriano” sau “Altarul Patriei” şi este realizat din marmură albă. Tot aici se găseşte şi Mormântul Soldatului Necunoscut. Datorită formei, culorii albe şi a decoraţiilor este adesea poreclit “tortul de nuntă”.

Il Vittoriano








Deja umblăm de vreo 4 ore bune şi este cazul să facem o pauză de încărcat bateriile pentru că mai avem multe de descoperit. Dar despre restul în episodul următor.

19 comentarii:

Oana Bajka spunea...

Ce fain! Eu am fost in Roma 4 ore, inarmata cu pseudo-harti facute de niste iralieni, astfel ca din cand in cand ieseam de la metrou - hop Colosseum, hop Fontana di Trevi, hop Piaza di Spania - si fuga la gara. :) Mi-ar placea sa colind Roma cu dumneata :)

Oana Bajka spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudia Mihaila spunea...

Oana draga, nu se stie niciodata cand ajungem noi 2 la Roma, asa ca doua doamne ce suntem :-)

Traveling Hawk spunea...

Ma bucur, Claudia, ca de data asta a reusit excursia. M-am plimbat din nou cu voi, acum, prin locuri pe unde am fost. Cred ca, mai mult sau mai putin, toti turistii vad cam aceleasi locuri la Roma, mai ales cand merg pentru prima data. Si noi am fost doar o sngura data, 4 zile si acum astept sa vad daca ati vazut ceva diferit.

Claudia Mihaila spunea...

@Traveling Hawk, din pacate nu am avut decat doua zile si jumatate la dispozitie dar am profitat din plin de ele si ne-a placut tare mult.

Aliceee Traveler spunea...

Exact asa am fost si noi in prima zi (aproape aceelasi traseu l-am facut) dar totusi nu am fost atat de matinali :)
Astept continuarea

badge® spunea...

O recomandare de cazare la Roma ...?
Nu de alta, dar e bine de știut.

Claudia Mihaila spunea...

@Alicee, vine si continuarea!:)
@Badger, vine si recomandarea de cazare ! :)

Ioana spunea...

Sunt indragostita pana peste cap de Roma, am petrecut 3 zile memorabile acolo in care n-am stat locului o clipa!

Tortul de nunta?? Nu stiam :-D

Claudia Mihaila spunea...

@Ioana, da si noi ne-am amuzat cand am citit in ghid ca asa i se zice. :D

Liliana spunea...

Vremea a fost buna! Asa ceva am prins si noi prin februarie in alt an. Insa ma gandesc mereu ca vara are mai mult farmesc. Mi s-a spus, de ex, ca scarile spaniole sunt pline de flori vara. Si nu numai ele ... Ma rog, nu chiar in august, cand dogoreste soarele, dar poate prin primavara (aprilie/mai)/toamna (septembrie/octombrie mai la inceput). Asta e de fapt dorinta mea de a reveni :P

Claudia Mihaila spunea...

Daaa, asa am citit si eu ca in aprilie-mai, scarile sunt pline de flori.....trebuie sa fie o minunatie. Eh, cine stie, poate mai ajungem si in alt sezon. :)

ami spunea...

Ciao Lucia,
mi-ar place sa iti arat Roma mea.

Claudia Mihaila spunea...

@Ami, cum e Roma ta?

ami spunea...

Roma mea apare abia dupa dupa ce ai vazut tot ce este de vazut din pct de vedere istoric, "turistic" daca vrei si dupa ce ti-ai sedimentat aceste informatii. Este un oras in care am trait cateva luni si pe care l-am descoperit dincolo de latura turistica, cu cartiere populare (Trastevere), cu gradini de portocali, cu terase splendide de altfel renumite....cu locuri unde se mananca foarte bine preparate locale (sper ca ai gustat rigatoni all'amatriciana) si cu inghetata fabuloasa!

Dan spunea...

superb oras...

Claudia Mihaila spunea...

@Ami, trebuie sa fei foaret fain sa poti vedea un oras ca Roma altfel decat turistic. Poate voi mai ajunge si eu candva.
@Dan, asa e! Si bun venit pe-aici :)

Traveling Hawk spunea...

ami, Trastevere e unul dintre locurile care mi-a placut foarte mult in Roma, e plin de atmosfera, de asta am si tinut sa merg acolo chiar de la prima vizita...

mircea spunea...

n-am ajuns inca la roma ,dar usor, usor ma apropii.am fost la venetia acum doi ani si mi-a placut f mult.dar...roma e roma.