luni, 26 decembrie 2011

Roma- informaţii utile

 
                           

 Câteva informaţii care v-ar putea fi de folos
 
Cum ajungi:



La Roma se ajunge uşor, sau cel puţin teoretic ar trebui să se ajungă uşor iar datorită companiilor low-cost preţul biletelor nu ar trebui să fie foarte mare dacă se cumpără din timp. Aveţi la dispoziţiei zboruri Wizz Air din Cluj, Tg Mureş sau Timişoara sau Blue Air şi Wizz Air din Bucureşti.



Cum ajungi din aeroport în centru şi retur:

           

          Şi aici opţiunile sunt destule şi pentru toate buzunarele. De departe cea mai ieftină variantă, încercată şi de mine, este varianta cu autobuzul. Terravision oferă transfer aeroport-centru-aeroport în mai multe oraşe din Italia, Franţa sau Anglia. În Roma leagă atât aeroportul Fiumicino cât şi aeroportul Ciampino cu gara Termini. Preţul biletului este 4 euro, iar durata transferului este de aprox. 45-55 de minute în funcţie de trafic.  La Fiumicino îi găsiţi la Terminalul 3, parcarea de autocare nr 3. La Gara Termini punctul de întâlnire este parcarea Terracafe de pe strada Marsala , o combinaţie de cafenea cu birou de informaţii şi bilete.

Biletele se pot cumpăra on-line de pe siul lor http://www.terravision.eu, direct de la şofer (la aeroport) sau de la biroul din Terracafe.

            Cu trenul se ajunge la fel de uşor din aeroportul Fiumicino. Leonardo Express este numele trenului care face legătura Fiumicino-Termini la fiecare jumătate de oră. Preţ 14 euro, durata 31 de minute.

            Dacă banii nu sunt o problemă, evident există varianta taxi-ului, cursa costă aprox 40 euro.

           

 Cum te deplasezi în oraş:



            Metroul din Roma are 2 linii cea roşie (A) şi cea albastră ( B) care se intersectează la Termini. Datorită lucrărilor pentru construirea unei noi linii de metrou, pe linia A trenurile circulă doar între 05:30- 21.00 în intervalul duminică-vineri iar sâmbăta între 05:30- 00.30.

Bilete se cumpără de la aparatele din staţiile de metrou şi cel mai ieftin costă 1 euro pentru un interval de 75 de minute. Biletul pentru 1 zi costă 4 euro iar cel pentru 3 zile costă 11 euro.

Obiectivele turistice importante sunt foarte bine deservite de metrou (în general de linia A) dar distanţele între obiective nu sunt foarte mari aşa că mai bine vă plimbaţi.





Unde te cazezi:



            Şi aici ai sute de variante din care poţi alege, depinde ce cauţi şi ce buget ai la dispoziţie. Hotelurile din centru sunt scumpe şi nu neapărat grozave iar dacă oricum te duci să vizitezi oraşul, nu să stai în hotel, nu prea merită să dai o grămadă de bani pe cazare. Sunt foarte multe hoteluri destul de ieftine în apropiere de Termini dar zona este cam urâtă şi plină de ciudaţi în special seara. Eu am stat la Hotel Saint Paul,despre care am scris aici,  nu e foarte în centru dar e aproape de o staţie de metrou şi raportul calitate/preţ a fost foarte bun.





Unde şi ce mănânci:



            Când spui Roma te gândeşti automat la pizza, paste şi evident la îngheţată. Într-adevăr sunt foarte bune dar aveţi grijă unde mâncaţi pentru că puteţi avea neplăcuta surpriză ca mult lăudata pizza să fie de fapt un semipreparat cumpărat din supermarket, încălzit şi servit drept cea mai grozavă pizza din oraş. Cam asta se întâmplă la restaurantele din jurul obiectivelor turistice unde pe lângă preţurile foarte mari, mâncarea este de proastă calitate. Mai bine îndepărtaţi-vă un pic de punctele de atracţie, căutaţi o “osteria” sau o “trattoria” şi veţi vedea cum scad şi preţurile. O porţie de bruschette costă cam 2 euro, o porţie de paste în jur de 8-10 euro iar pentru pizza plătiţi de la 9,10 euro în sus. Mai trebuie să luaţi în calcul şi faptul că pentru o cafea de exemplu plăteşti un preţ daca o bei în picioare la bar şi cu totul alt preţ dacă vrei să stai ca tot omul la masă.



3 comentarii:

Liliana spunea...

Ah, italienii si-a lor copertino! Nu suport sa vad ca intotdeauna platesc mai mult decat cand e afisat ...

Traveling Hawk spunea...

Utile intr-adevar, Claudia.

Bine te-am gasit. M-am intors ieri din Thailanda. Multumesc pentru urarile de la mine de pe blog. Sarbatori fericite si tie, in continuare!

Claudia Mihaila spunea...

Lili, asa e, si pe mine ma enerva chestia asta,te foteaza sa le lasi bacsis.

:) Bine ai revenit Traveling Hawk! banuiam eu ca in Thailanda ai fost. Cum a fost? Abia astept sa vad cu ce impresii ai venit. Deci nu ne tine prea mult in asteptare!