joi, 1 decembrie 2011

Toate drumurile duc la Roma 2

După ce ne-am tras un pic sufletul şi am savurat o îngheţată extraordinară (chiar nu credeam că e aşa de bună îngheţata în Italia) am luat-o din nou la drum.  Aveam să descoperim o altă Romă, Roma pieţelor şi fântânilor, Roma străduţelor pietruite şi înguste, Roma “osteriilor” şi “trattoriilor”care dau savoare acestui oraş frumos.
            Cel mai mult mi-a plăcut Piaţa Navona, o adevărată colecţie în aer liber de arhitectură şi fântâni, înconjurată de clădiri impunătoare, restaurante şi terase, un loc unde artişti, pictori sau fotografi îşi expun creaţiile sau fac portrete la minut acompaniaţi de sunetul apei din fântâni şi mângâiaţi de razele calde ale soarelui de noiembrie.
 În centru pieţei se află Fântâna celor 4 fluvii, extraordinara creaţie a lui Gianlorenzo Bernini, simbolizând patru fluvii importante de pe patru continente asupra cărora se răspândise autoritatea papală. Descoperim astfel Gangele, ţinând în mână o vâslă lungă ce simbolizează navigabilitatea acestui fluviu, Dunărea, atingând emblema papală, fiind cel mai apropiat fluviu de Roma, Nilul, al cărui cap este acoperit deoarece la acea dată izvoarele fluviului erau necunoscute şi Rio de la Plata, aşezat pe o grămadă de monede simbolizând bogăţiile pe care America le-ar putea oferi Europei. Din mijlocul fântânii se înalţă un obelisc având gravate cu hieroglife numele lui Vespasian, Titus şi Domiţian. Este piesa centrală din Piaţa Navona şi deşi am traversat piaţa în lung şi în lat de câteva ori, băncile din apropierea acestei fântâni mă atrăgeau ca un magnet. Acolo am stat la soare minute bune şi mi-am dorit să pot opri măcar un pic timpul în loc.

Fantana celor 4 fluvii

Dunarea

Gangele

Nilul

Rio de la Plata
 
Alte două fântâni, de dimensiuni mai mici dar la fel de interesante sunt aşezate în capătul sudic respectiv nordic al pieţei, completând astfel peisajul. În partea de sud se află Fântâna Maurului, sculptată de Giacomo della Porta în 1575 şi la care în 1673 Bernini a adăugat maurul luptându-se cu un delfin. Maurul este înconjurat de patru tritoni,  mesageri ai mărilor. 

Fantana Maurului  
 
Cealaltă fântână este Fântâna lui Neptun concepută tot de Giacomo della Porta în 1574 şi la care 300 de ani mai târziu au fost adăugate sculpturile lui Antonio della Bitta, sculpturi inspirate din mitlogie şi reprezentându-l pe Neptun luptându-se cu o caracatiţă.

Fantana lui Neptun
 
Fântânile din centru sunt încadrate de clădiri impunătoare cum este Palatul Pamphilj care din 1920 găzduieşte Ambasada Braziliei sau Biserica Saint Agnese in Agone a cărei faţadă în stil baroc a fost realizată de Borromini, cel mai mare rival al lui Bernini.
            Priviţi un pic imaginile, cum să nu iubeşti  Piaţa Navona ?!
















Alte articole despre Roma aici :   Toate drumurile duc la Roma 1


4 comentarii:

Aliceee Traveler spunea...

Piata Navona e preferta mea!
La multi ani!

Traveling Hawk spunea...

Ma bucur de fotografiile tale, Claudia, fiindca vad cum au restaurat fantana din Piata Navonna. Acum 4 ani,in decembrie, cand am fost la Roma, era in piata un targ de Craciun, iar fantana era acoperita si doar printre crapaturi puteam zari ceva.

Claudia Mihaila spunea...

@Alice, te inteleg perfect! :)
@Traveling Hawk, multumesc de vizita! :)

Ioana spunea...

Si mie mi-a placut mult Piata Navona! E tare binevenit articolul tau, m-am lamurit si eu ce era cu fluviile si semnificatia statuilor :-)

Noi ne-am lasat caricaturizati in Piata Navona, a iesit dementiala caricatura! :-D