duminică, 18 decembrie 2011

Toate drumurile duc la Roma 3


Din Piazza Navona am plecat spre alte câteva locuri frumoase pe care abia aşteptam să le vedem. Ajungem întâi la Panteon, o clădire masivă şi impresionantă, construită acum aproape 2000 de ani. Pe măsură ce ne apropiem, ne atrag atenţia coloanele din granit roz şi gri despre care aveam să aflăm că sunt cele originale (cu excepţia celor 3 din partea stângă). Măreţia acestui loc este copleşitoare, înăuntru nu mai ştii la ce să te uiţi, la domul care având diametrul de 43,3m  este cel mai mare dom zidit din Europa, la oculus, acea deschizătură  din centrul domului care permite luminii să pătrundă înăuntru sau la decoraţiunile din marmură ce înnobilează interiorul. Aici sunt înhumaţi doi dintre regii Italiei, Victor Emanuel II care a unificat Italia şi a devenit primul rege şi fiul său Umberto, precum şi Rafael, care se odihneşte într-un sarcofag simplu din piatră. Facem câteva poze şi plecăm mai departe.

Panteonul


Oculus

Mormintele regilor


Mormantul lui Rafael


Am ajuns apoi la Fontana di Trevi. Lume multă, toate naţiile pământului, toţi se înghesuie cât mai aproape de fântână pentru nelipsita poză şi pentru aruncarea monedei care îţi garantează întoarcerea la Roma. Fântâna este într-adevăr foarte frumoasă, mi-ar fi plăcut să o văd dimineaţa, când nu e asaltată de turişti şi să pot asculta în voie susurul apei. Poate data viitoare.

Agitatie mare la Fontana di Trevi




Mi-a plăcut mult Piazza di Spagna cu ale ei trepte pline de dimineaţa până seara, cu fântâna înconjurată tot timpul de lume şi cu biserica Trinita dei Monti ce se înalţă în capătul scărilor. De la Trinita dei Monti am mers pe via Sistina până în Piazza Berberini unde am admirat Fântâna Tritonului ca apoi să mergem mai departe spre Piazza della Republica, descoperind din pură întâmplare fântânile care dau numele străzii Via delle Qattro Fontane.
Piata Spania vazuta de la Trinita dei Monti


Treptele spaniole


Piata Spania






Intersectia cu cele  4 fantani








Ne-am odihnit picioarele şi ne-am potolit foamea într-o “osteria” unde nu puteam mânca altceva decât pizza.





Nu-i aşa că v-am făcut poftă de Roma?



7 comentarii:

Liliana spunea...

Am auzit ca vara, treptele spaniole sunt pline de flori, ca mai toata Roma de altfel. Eu am fost ca si tine, iarna. Insa ma bate un gand sa revin intr-un weekend, intr-o vara.

Aliceee Traveler spunea...

Liliana primavara sunt leandrii. Eu am fost la inceputul lui septembrie si nici urma de flori :((

Claudia ai dreptate, mi-au facut o pofta nebuna de Roma. Si imi pare rau ca am ratat intersectia aceea dar ma bucur ca am vazut-o la tine in poze :)

Claudia Mihaila spunea...

Pai fetelor, nu ne ramane altceva de facut decat sa nergem primavara la Roma ! Am zis! :)

Unknown spunea...

Noi am fost in iunie, si n-am gasit nici o floare, dar cica in aprilie sunt azalee :-). Asadar ne vom intoarce primavara.

Claudia Mihaila spunea...

:) atunci aprilie sa fie!

Ioana spunea...

Eu m-am nimerit (pe bune, la propriu, adica neintentionat) acolo de Sf. Valentin si nu era nimeni pe treptele din Piazza di Spagna desi orasul era plin de turisti iar vremea exceptionala. Mi-a parut bine ca am putut sa respir, in general evit orasele in perioadele de varf.

Cat despre Fontana, din exact motivele enumerate de tine sotul meu mi-a facut surpriza de a rezerva o noapte la Hotel Fontana, fix vizavi de fantana. Asa ca am avut marele noroc de a vedea fantana si noaptea si dimineata, fara picior de turist (!). Iar cand intr-un final ne-am dat dusi de la fereastra si am adormit, susurul fantanii ne-a tinut companie si in vis :-P

Claudia Mihaila spunea...

@Ioana, ce taaare! Tare se mai pricepe la surprize sotul tau! :-)