miercuri, 28 decembrie 2011

Între ani

Mi se pare o idee bună asta cu bilanţul la finele unui an. Nu, nu mă apuc să fac vreo promisiune de Anul Nou, doar vreau să trec un pic în revistă acest 2011 care se apropie cu paşi repezi de final şi să vă spun ce mi-aş dori în 2012.
2011 a fost un an cu bune şi cu rele pentru că nu-i aşa, totul se echilibrează în viaţă. Dar parcă cele bune au fost mai multe, sau aşa suntem noi construiţi, să ne aducem aminte doar părţile bune.
 La începutul anului mi-am dat seama că mi-ar plăcea să-mi povestesc călătoriile şi peripeţiile şi aşa a luat naştere Poveşti din lume. Am început să scriu, să îmi prind urechile prin blogger şi să mă impacientez că nu ştiu să le desprind, să aranjez şi să rearanjez pagina iar seara nu mă înduram să închid calculatorul, dacă primeam vreun comentariu ?! Încet-încet, din blog în blog, am cunoscut oameni frumoşi, călători şi ei şi mi s-a confirmat încă o dată că cine se aseamănă se-adună. Pe unii i-am cunoscut personal, pe alţii încă nu, dar cu siguranţă îi voi întâlni în viitor. Mă bucur că m-am apucat de povestit.
Prin primăvară după nişte lungi luni de visare şi aşteptare au început să mă mănânce tălpile şi am luat-o la picior prin locuri îndepărtate. Paşii m-au purtat prin incredibilul Hong Kong, care momentan se află pe locul 1 în topul destinatiilor mele , am făcut apoi un tur prin Macao după care am lenevit la soare şi m-am relaxat în Thailanda, Ţara Zâmbetului. V-am mai spus, Thailanda este ţara unde m-aş muta pentru câţiva ani. Alte câteva luni de visat cu ochii deschişi şi de făcut planuri până în septembrie când Croatia mi-a dovedit că este într-adevăr o ţară frumoasă, cu oraşe vechi şi îngrijite, cu staţiuni scăldate de apele Adriaticii şi cu un parc natural ce-ţi taie răsuflarea. În noiembrie am dat o fugă la Roma, aşa cât să îmi stăpânesc un pic setea de călătorii şi acum nu-mi rămâne decât să visez cu ochii deschişi şi să fac planuri. Pentru că între două călătorii numai planurile te scot din amorţeală.
Mulţi mă întreabă cum am reuşit să fac trei excursii într-un an. Nu e uşor, nu am căştigat la loto şi nici nu am primit vreo moştenire. Pur şi simplu fac sacrificii, nu dau banii pe prostii îi strâng pentru călătorii. Ia uite că fac şi versuri.
Ce îmi doresc pentru 2012? Îmi doresc să fiu sănătoasă şi să mi se implinească un vis mai vechi pe care îl aştept deja cu nerăbdare. Fac planuri pentru o destinaţie îndepărtată dar extrem de frumoasă şi sălbatică dar pe care deocamdată nu vreau să o dezvălui, de teamă că dacă spun cine ştie ce se poate întâmpla şi nu mai ajung acolo, dar puteţi încerca să ghiciţi.  Vă spun doar că este o ţară unde aventura e la ea acasă, cu multe parcuri naturale, cu flora şi faună incredibil de bogată, cu munţi şi plaje. Ce mi-aş putea dori mai mult?
Dar până atunci, să vină 2012 şi să fie mai bun ca 2011!

luni, 26 decembrie 2011

Roma- informaţii utile

 
                           

 Câteva informaţii care v-ar putea fi de folos
 
Cum ajungi:



La Roma se ajunge uşor, sau cel puţin teoretic ar trebui să se ajungă uşor iar datorită companiilor low-cost preţul biletelor nu ar trebui să fie foarte mare dacă se cumpără din timp. Aveţi la dispoziţiei zboruri Wizz Air din Cluj, Tg Mureş sau Timişoara sau Blue Air şi Wizz Air din Bucureşti.



Cum ajungi din aeroport în centru şi retur:

           

          Şi aici opţiunile sunt destule şi pentru toate buzunarele. De departe cea mai ieftină variantă, încercată şi de mine, este varianta cu autobuzul. Terravision oferă transfer aeroport-centru-aeroport în mai multe oraşe din Italia, Franţa sau Anglia. În Roma leagă atât aeroportul Fiumicino cât şi aeroportul Ciampino cu gara Termini. Preţul biletului este 4 euro, iar durata transferului este de aprox. 45-55 de minute în funcţie de trafic.  La Fiumicino îi găsiţi la Terminalul 3, parcarea de autocare nr 3. La Gara Termini punctul de întâlnire este parcarea Terracafe de pe strada Marsala , o combinaţie de cafenea cu birou de informaţii şi bilete.

Biletele se pot cumpăra on-line de pe siul lor http://www.terravision.eu, direct de la şofer (la aeroport) sau de la biroul din Terracafe.

            Cu trenul se ajunge la fel de uşor din aeroportul Fiumicino. Leonardo Express este numele trenului care face legătura Fiumicino-Termini la fiecare jumătate de oră. Preţ 14 euro, durata 31 de minute.

            Dacă banii nu sunt o problemă, evident există varianta taxi-ului, cursa costă aprox 40 euro.

           

 Cum te deplasezi în oraş:



            Metroul din Roma are 2 linii cea roşie (A) şi cea albastră ( B) care se intersectează la Termini. Datorită lucrărilor pentru construirea unei noi linii de metrou, pe linia A trenurile circulă doar între 05:30- 21.00 în intervalul duminică-vineri iar sâmbăta între 05:30- 00.30.

Bilete se cumpără de la aparatele din staţiile de metrou şi cel mai ieftin costă 1 euro pentru un interval de 75 de minute. Biletul pentru 1 zi costă 4 euro iar cel pentru 3 zile costă 11 euro.

Obiectivele turistice importante sunt foarte bine deservite de metrou (în general de linia A) dar distanţele între obiective nu sunt foarte mari aşa că mai bine vă plimbaţi.





Unde te cazezi:



            Şi aici ai sute de variante din care poţi alege, depinde ce cauţi şi ce buget ai la dispoziţie. Hotelurile din centru sunt scumpe şi nu neapărat grozave iar dacă oricum te duci să vizitezi oraşul, nu să stai în hotel, nu prea merită să dai o grămadă de bani pe cazare. Sunt foarte multe hoteluri destul de ieftine în apropiere de Termini dar zona este cam urâtă şi plină de ciudaţi în special seara. Eu am stat la Hotel Saint Paul,despre care am scris aici,  nu e foarte în centru dar e aproape de o staţie de metrou şi raportul calitate/preţ a fost foarte bun.





Unde şi ce mănânci:



            Când spui Roma te gândeşti automat la pizza, paste şi evident la îngheţată. Într-adevăr sunt foarte bune dar aveţi grijă unde mâncaţi pentru că puteţi avea neplăcuta surpriză ca mult lăudata pizza să fie de fapt un semipreparat cumpărat din supermarket, încălzit şi servit drept cea mai grozavă pizza din oraş. Cam asta se întâmplă la restaurantele din jurul obiectivelor turistice unde pe lângă preţurile foarte mari, mâncarea este de proastă calitate. Mai bine îndepărtaţi-vă un pic de punctele de atracţie, căutaţi o “osteria” sau o “trattoria” şi veţi vedea cum scad şi preţurile. O porţie de bruschette costă cam 2 euro, o porţie de paste în jur de 8-10 euro iar pentru pizza plătiţi de la 9,10 euro în sus. Mai trebuie să luaţi în calcul şi faptul că pentru o cafea de exemplu plăteşti un preţ daca o bei în picioare la bar şi cu totul alt preţ dacă vrei să stai ca tot omul la masă.



duminică, 18 decembrie 2011

Toate drumurile duc la Roma 3


Din Piazza Navona am plecat spre alte câteva locuri frumoase pe care abia aşteptam să le vedem. Ajungem întâi la Panteon, o clădire masivă şi impresionantă, construită acum aproape 2000 de ani. Pe măsură ce ne apropiem, ne atrag atenţia coloanele din granit roz şi gri despre care aveam să aflăm că sunt cele originale (cu excepţia celor 3 din partea stângă). Măreţia acestui loc este copleşitoare, înăuntru nu mai ştii la ce să te uiţi, la domul care având diametrul de 43,3m  este cel mai mare dom zidit din Europa, la oculus, acea deschizătură  din centrul domului care permite luminii să pătrundă înăuntru sau la decoraţiunile din marmură ce înnobilează interiorul. Aici sunt înhumaţi doi dintre regii Italiei, Victor Emanuel II care a unificat Italia şi a devenit primul rege şi fiul său Umberto, precum şi Rafael, care se odihneşte într-un sarcofag simplu din piatră. Facem câteva poze şi plecăm mai departe.

Panteonul


Oculus

Mormintele regilor


Mormantul lui Rafael


Am ajuns apoi la Fontana di Trevi. Lume multă, toate naţiile pământului, toţi se înghesuie cât mai aproape de fântână pentru nelipsita poză şi pentru aruncarea monedei care îţi garantează întoarcerea la Roma. Fântâna este într-adevăr foarte frumoasă, mi-ar fi plăcut să o văd dimineaţa, când nu e asaltată de turişti şi să pot asculta în voie susurul apei. Poate data viitoare.

Agitatie mare la Fontana di Trevi




Mi-a plăcut mult Piazza di Spagna cu ale ei trepte pline de dimineaţa până seara, cu fântâna înconjurată tot timpul de lume şi cu biserica Trinita dei Monti ce se înalţă în capătul scărilor. De la Trinita dei Monti am mers pe via Sistina până în Piazza Berberini unde am admirat Fântâna Tritonului ca apoi să mergem mai departe spre Piazza della Republica, descoperind din pură întâmplare fântânile care dau numele străzii Via delle Qattro Fontane.
Piata Spania vazuta de la Trinita dei Monti


Treptele spaniole


Piata Spania






Intersectia cu cele  4 fantani








Ne-am odihnit picioarele şi ne-am potolit foamea într-o “osteria” unde nu puteam mânca altceva decât pizza.





Nu-i aşa că v-am făcut poftă de Roma?



marți, 6 decembrie 2011

Hotel Saint Paul - Roma

Hotel Saint Paul
Adresa: Via Vito Volterra 43
Roma, Italia
Tel: 0039065591911


 
            Hotelul Saint Paul este localizat în partea de sud a Romei, în apropierea Universităţii Roma Tre. Deşi nu e poziţionat central are avantajul că zona este una liniştită şi este la 10 minute de mers pe jos de staţia de metrou Basilica San Paulo (linia B).

            După părerea mea este un hotel de 3 stele, nicidecum de 4 cum spun ei, cu camere mărişoare, mobilate modern şi curate. În hotel există conexiune internet wireless (contra cost) iar în lobby este un calculator conectat la internet pus la dispoziţia clientilor (gratuit).

            Hotelul oferă clienţilor mic dejun tip bufet, destul de bogat şi pentru toate gusturile.
            Pentru Roma şi pentru raportul calitate/preţ zic că este o alegere bună. Noi am plătit 55 EUR/camera dublă cu mic dejun.

Hotel Saint Paul- exterior










joi, 1 decembrie 2011

Toate drumurile duc la Roma 2

După ce ne-am tras un pic sufletul şi am savurat o îngheţată extraordinară (chiar nu credeam că e aşa de bună îngheţata în Italia) am luat-o din nou la drum.  Aveam să descoperim o altă Romă, Roma pieţelor şi fântânilor, Roma străduţelor pietruite şi înguste, Roma “osteriilor” şi “trattoriilor”care dau savoare acestui oraş frumos.
            Cel mai mult mi-a plăcut Piaţa Navona, o adevărată colecţie în aer liber de arhitectură şi fântâni, înconjurată de clădiri impunătoare, restaurante şi terase, un loc unde artişti, pictori sau fotografi îşi expun creaţiile sau fac portrete la minut acompaniaţi de sunetul apei din fântâni şi mângâiaţi de razele calde ale soarelui de noiembrie.
 În centru pieţei se află Fântâna celor 4 fluvii, extraordinara creaţie a lui Gianlorenzo Bernini, simbolizând patru fluvii importante de pe patru continente asupra cărora se răspândise autoritatea papală. Descoperim astfel Gangele, ţinând în mână o vâslă lungă ce simbolizează navigabilitatea acestui fluviu, Dunărea, atingând emblema papală, fiind cel mai apropiat fluviu de Roma, Nilul, al cărui cap este acoperit deoarece la acea dată izvoarele fluviului erau necunoscute şi Rio de la Plata, aşezat pe o grămadă de monede simbolizând bogăţiile pe care America le-ar putea oferi Europei. Din mijlocul fântânii se înalţă un obelisc având gravate cu hieroglife numele lui Vespasian, Titus şi Domiţian. Este piesa centrală din Piaţa Navona şi deşi am traversat piaţa în lung şi în lat de câteva ori, băncile din apropierea acestei fântâni mă atrăgeau ca un magnet. Acolo am stat la soare minute bune şi mi-am dorit să pot opri măcar un pic timpul în loc.

Fantana celor 4 fluvii

Dunarea

Gangele

Nilul

Rio de la Plata
 
Alte două fântâni, de dimensiuni mai mici dar la fel de interesante sunt aşezate în capătul sudic respectiv nordic al pieţei, completând astfel peisajul. În partea de sud se află Fântâna Maurului, sculptată de Giacomo della Porta în 1575 şi la care în 1673 Bernini a adăugat maurul luptându-se cu un delfin. Maurul este înconjurat de patru tritoni,  mesageri ai mărilor. 

Fantana Maurului  
 
Cealaltă fântână este Fântâna lui Neptun concepută tot de Giacomo della Porta în 1574 şi la care 300 de ani mai târziu au fost adăugate sculpturile lui Antonio della Bitta, sculpturi inspirate din mitlogie şi reprezentându-l pe Neptun luptându-se cu o caracatiţă.

Fantana lui Neptun
 
Fântânile din centru sunt încadrate de clădiri impunătoare cum este Palatul Pamphilj care din 1920 găzduieşte Ambasada Braziliei sau Biserica Saint Agnese in Agone a cărei faţadă în stil baroc a fost realizată de Borromini, cel mai mare rival al lui Bernini.
            Priviţi un pic imaginile, cum să nu iubeşti  Piaţa Navona ?!
















Alte articole despre Roma aici :   Toate drumurile duc la Roma 1