duminică, 29 aprilie 2012

Istanbul – oraşul dintre continente (3)

           Fără îndoială Istanbul este un oraş foarte viu dar mai ales foarte colorat, iar locurile cele mai potrivite pentru a-i admira culorile sunt bazarurile pline de viaţă. Cele mai cunoscute bazaruri sunt Marele Bazar şi Bazarul Egiptean (bazarul cu mirodenii) unde lejer poţi pierde câteva ore plimbându-te printre sutele de magazine.
            Marele bazar, cunoscut şi sub denumirea de Bazarul Acoperit este un ansamblu alcătuit din zeci de străzi acoperite care găzduiesc peste 4000 de mici magazine, cafenele şi restaurante. A fost construit în jurul anului 1450 din porunca lui Mahomed al II-lea şi deşi a trecut prin două incendii, a fost reconstruit rapid, respectându-se  structura şi aspectul original. Cele mai multe mazagine sunt cele de haine sau pantofi, eşarfe, bijuterii, suveniruri sau cele de covoare şi carpete. Deşi nu căutam să cumpărăm ceva anume, ne-am plimbat vreo câteva ore prin acest bazar, de multe ori având senzaţia că ne învârtim în cerc, iar când chiar aveam nevoie de o pauză am savurat un ceai turcesc la prima cafenea care ne-a ieşit în cale. Trebuie să vă spun că am rămas plăcut suprinsă de cât de prietenoşi sunt turcii şi de popularitatea de care se bucură românii, mai ales datorită lui Hagi care se pare că a fost cel mai iubit român din Turcia.

Una din intrarile in Marele Bazar













La o ceasca de ceai turcesc
 
          A venit apoi rândul Bazarului Egiptean, mult mai mic decât celălalt, dar plin de viaţă şi culoare. Pe vremuri acest loc era o uriaşă spiţerie, plină cu săculeţi cu mirodenii şi plante de leac. Acum este plin cu mirodenii, diverse sortimente de ceai, dulciuri tradiţionale turceşti, nuci, alune sau miere.

Poate cautati ceva ceaiuri....

.....sau ceva condimente....

.....sau poate ceva dulce



Dulciuri traditionale care iti fura privirea

vestita baclava

....sau diverse tipuri de rahat








        Sper că imaginile de mai sus v-au convins că nu trebuie să rataţi plimbarea prin aceste bazaruri cu prima ocazie când ajungeţi la Istanbul.

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Istanbul – oraşul dintre continente (2)



            Şi la Istanbul e valabilă zicala aia cu “cine se trezeşte de dimineaţă…” mai ales dacă nu vrei să-ţi petreci stând la cozi puţinul timp pe care îl ai la dispoziţie. Aşa că luăm degrabă micul dejun şi ne îndreptăm spre Palatul Topkapi cu feţele scăldate de soarele binevoitor care ne zâmbea încă de dimineaţă. Se anunţa o zi bună şi chiar aşa avea să fie. Am ajuns înainte de ora 9 când nici casele de bilete nu erau deschise, doar câţiva turişti matinali ca noi pândeau cuminţi mişcările angajaţilor care probabil îşi savurau cafeaua de dimineaţă. Am avut vreme să admirăm parcul din faţa palatului, frumos amenajat cu alei îngrijite şi flori frumos colorate şi să citim un pic despre istoria palatului până la 9 fix când s-au deschis ghişeele şi am purces spre intrare.
 
 

 

 
             Palatul Topkapi a fost reşedinţa sultanilor până în anul 1868 şi a fost construit din porunca lui Mahomed al II-lea în jurul anului 1450, la puţin timp după ce a cucerit Constantinopolul. De-a lungul timpului, fiecare sultan a extins palatul astfel explicându-se faptul că palatul dispune acum de patru curţi şi ar putea găzdui 5000 de rezidenţi.
            Trecem de Poarta Salutului, ( realizată din porunca lui Soliman Magnificul, singura persoană care avea voie să intre pe această poartă călare) şi ajungem într-o curte interioară imensă, foarte frumos amenajată. Aici se află atât intrarea in Harem cât şi Sala Divanului, locul unde se adunau toţi miniştrii. Lângă Divan se află colecţia de arme şi armuri unde este păstrată şi sabia lui Ştefan cel Mare. Din pacate fotografiatul este interzis aşa că ne-am mulţumit doar cu privitul. În următoarea curte aveam să descoperim sălile Tezaurului, încăperi pline cu bijuterii, diamante, smaralde, obiecte vestimentare bogat ornamentate care făceau parte din garderoba sultanului.


Poarta Salutului


Sala Divanului

Din spatele ferestrei din mijloc sultanul lua parte nevazut la intalniri


Pavilioanele Tezaurului


Prin salile haremului


Locuintele concubinelor favorite



      În ultima curte pot fi admirate locuinţe elegante, moschei, fântâni, terase cu vedere spre Bosfor, Camera Circumciziei sau Biblioteca.


Priveliste spre Bosfor





o fosta piscina






Biblioteca
 

            La plecarea de la Palatul Topkapi văzând puhoiul de lume care se îndrepta spre intrare, ne-am mai felicitat o dată pentru decizia de a merge dimineaţa şi vă recomandăm să faceţi la fel. 


  Intrarea la Topkaki costă 20 TL , Haremul 15 TL iar programul este de la 9-17.00 zilnic mai puţin marţi.