sâmbătă, 12 februarie 2011

Thailanda-cateva sfaturi

            Thailanda este deseori numită “Ţara Zâmbetelor” pe bună dreptate, pentru că cel mai probabil aici vei vedea cei mai zâmbăreţi oameni din lume. Dar zâmbetul thailandezilor poate ascunde multe emoţii, de la bucurie, la tristeţe sau disperare. Pentru a le înţelege firea şi comportamentul trebuie mai întâi să înţelegem principiile după care se ghidează.
            În societatea thailandeză, familia, prietenii şi buna înţelegere ocupă un loc foarte important iar această armonie se datorează budismlui. Aproape 95 % din populaţie este budistă, religia dominând multe aspecte ale vieţii cotidiene. Budismul pune în valoare respectul, liniştea de sine, atitudinea detaşată asupra vieţii care este percepută ca o stare trecătoare. În budism nu există o forţă divină care decide soarta fiecărui individ,  viaţa este controlată de karma acumulată în vieţile anterioare şi numai acţunile individului stabilesc cursul vieţii sale. De aceea conduita rea este pedepsită în timp ce faptele bune sunt răsplătite. Thailandezii ştiu că trebuie să facă bine în viaţa actuală pentru a avea parte de o karma bună în viaţa următoare. Pentru a reduce numărul reîncarnărilor, thailandezii dau de mâncare călugărilor (zilnic, dimineaţa devreme călugării ies pe străzi pentru a primi mâncare de la credincioşi) sau fac donaţii la temple.Generozitatea donaţiilor grăbeşte drumul către nirvana (starea supremă care încheie şirul reîncarnărilor) dar contribuie şi la creşterea statutului social în comunitate.
La prima vizită în Thailanda, cu siguranţă vei fi surprins de numărul mare de tineri implicaţi în viaţa monahală. Acest lucru este explicat prin faptul că fiecare tânăr trebuie să ajungă călugăr pentru o perioadă de timp, fie că este pentru două săptămâni sau 3 luni sau pentru toată viaţa. Motivele principale ale călugăririi sunt în general îmbunătăţirea cunoştinţelor religioase, creşterea karmei dar şi dorinţa de a aduce onoare părinţilor. Călugării sunt foarte respectaţi, iar femeile nu trebuie să atingă niciodată un calugăr sau să le înmâneze obiecte.
            Thailandezii preferă comportamentul liniştit, subtil, nu le plac oamenii gălăgioşi sau cei care atrag atenţia asupra lor. În situaţiile tensionate, violenţa nu te va ajuta cu nimic, mai degrabă te ajută stăpânirea de sine. Critica directă este văzută ca un atac la persoană şi deşi thailandezii sunt persoane calme nu trebuie provocaţi sau jigniţi.
Monarhia este foarte respectată în Thailanda, familia regală fiind de-a dreptul venerată, în multe locuri poţi vedea fotografia regelui iar critica la adresa monarhiei este ilegală.
            Din punct de vedere spiritual, capul este cea mai sacră parte a corpului în timp ce picioarele sunt considerate cea mai "joasă" parte a corpului. Astfel, îndreptarea picioarelor către un thailandez este considerată o insultă, la fel cum atingerea capului unui thailandez chiar şi copil nu este acceptată. Neapărat trebuie să te descalţi când intri în temple sau în casa unui thailandez iar dacă cumva îngenunchezi într-un templu trebuie să ai grijă să nu îţi îndrepţi tălpile spre altar. De asemenea la temple trebuie să porţi îmbrăcăminte decentă, nu sunt acceptate fustele scurte sau umerii descoperiţi. Reprezentările lui Buddha sunt sacre, iar dacă te fotografiezi în faţa uneia, fă-o cu respect.








Niciun comentariu: