joi, 24 februarie 2011

Hotel Sanur Beach - Sanur, Bali

Hotel Sanur Beach - Sanur, Bali
Jl. Danau Tamblingan
Sanur, Bali 80228


Deşi este destul de vechi, (are vreo 30 de ani), hotelul Sanur Beach este combinaţia ideală între atmosfera balineză şi facilităţile moderne. Este poziţionat direct pe plajă, în partea de sud a staţiunii Sanur şi are toate atributele unui hotel modern: peste 400 de camere, piscine, restaurante, baruri, spa, centru business iar în grădinile foarte îngrijite găseşti minunate sculpturi în stil balinez. Pe strada principală din apropiere găseşti de la restaurante la magazine şi saloane de masaj, la birouri de schimb valutar şi bancomate, practic tot ce ai nevoie.
Am stat aici în octombrie 2010 şi deşi am rezervat o cameră “superior”, după primele 3 nopţi am fost mutaţi într-o cameră "deluxe" pentru că cele superior intrau în renovare. Nu ştiu cum lucrau şi ce renovau pentru că nu era gălăgie deloc ceea ce evident, nu a putut decât să ne bucure.
           Una peste alta, e un hotel bun (nu chiar de 5 stele cum zic ei, dar de 4 este),  curat şi îngrijit şi cel mai important este faptul că nu este scump, eu am plătit 55 euro/noapte/cameră dublă cu mic dejun inclus
Sanur Beach Hotel


Camera superior


Lobby

Piscina imensa

Camera deluxe



Gradina super ingrijita


joi, 17 februarie 2011

Bali, Insula Zeilor- Sanur

            Pentru că încă e iarnă şi pentru ca mi-e dor de soare şi de mare, azi vă spun câteva cuvinte despre staţiunea Sanur din Bali.
Sanur a fost prima staţiune din Bali, dar în ultima vreme, datorită dezvoltării altor zone precum Kuta sau Nusa Dua, această staţiune a cam fost lăsată în urmă iar acum este frecventată în general de familii cu copii, cupluri liniştite sau persoane mai în vârstă. Nu degeaba i se mai spune şi "Snore" (a sforăi), este o staţiune liniştită pe care o recomand tuturor celor care vor să se relaxeze.
Datorită existenţei unui recif de corali, marea e calmă, nu sunt valuri mari, iar apa e numai bună pentru bălăcit. Pe plaja largă cu nisip alb şi fin poţi să lâncezeşti la soare sau să te adăpostesti la umbra copacilor. De la un capat la altul al staţiunii este o promenadă lungă de 5 km, care desparte plaja de hoteluri şi de-a lungul căreia găseşti magazine de suvenire, saloane de masaj, terase şi restaurante.
La amiază, când soarele arde foarte tare şi nu prea poţi sta la plajă, cel mai bine e să închiriezi o bicicletă şi să cutreieri staţiunea de la un capăt la altul sau să mergi la masaj. Oferta este foarte variată, de la „saloanele” improvizate pe plajă la spa-urile mai mari sau mai mici pe care le găseşti la tot pasul.
Cele 2 străzi principale din Sanur sunt înţesate de restaurante de toate felurile şi pentru toate gusturile iar felurile tradiţionale „nasi goreng” (orez cu pui) şi „mie goreng” (tăiţei cu pui) pe lângă că sunt foarte bune mai sunt şi cele mai ieftine.
Pe plaja poti sta la umbra...

....sau la soare

Promenada


la plimbare cu bicicleta
Pavilioane de masaj
 



Putina actiune nu strica
Zilele trec destul de repede, împărţite între plajă, baie, plimbări cu bicicleta, o tură de parasailing şi deja e seară iar a doua zi o luăm de la capăt în acest paradis numit Sanur.

sâmbătă, 12 februarie 2011

Thailanda-cateva sfaturi

            Thailanda este deseori numită “Ţara Zâmbetelor” pe bună dreptate, pentru că cel mai probabil aici vei vedea cei mai zâmbăreţi oameni din lume. Dar zâmbetul thailandezilor poate ascunde multe emoţii, de la bucurie, la tristeţe sau disperare. Pentru a le înţelege firea şi comportamentul trebuie mai întâi să înţelegem principiile după care se ghidează.
            În societatea thailandeză, familia, prietenii şi buna înţelegere ocupă un loc foarte important iar această armonie se datorează budismlui. Aproape 95 % din populaţie este budistă, religia dominând multe aspecte ale vieţii cotidiene. Budismul pune în valoare respectul, liniştea de sine, atitudinea detaşată asupra vieţii care este percepută ca o stare trecătoare. În budism nu există o forţă divină care decide soarta fiecărui individ,  viaţa este controlată de karma acumulată în vieţile anterioare şi numai acţunile individului stabilesc cursul vieţii sale. De aceea conduita rea este pedepsită în timp ce faptele bune sunt răsplătite. Thailandezii ştiu că trebuie să facă bine în viaţa actuală pentru a avea parte de o karma bună în viaţa următoare. Pentru a reduce numărul reîncarnărilor, thailandezii dau de mâncare călugărilor (zilnic, dimineaţa devreme călugării ies pe străzi pentru a primi mâncare de la credincioşi) sau fac donaţii la temple.Generozitatea donaţiilor grăbeşte drumul către nirvana (starea supremă care încheie şirul reîncarnărilor) dar contribuie şi la creşterea statutului social în comunitate.
La prima vizită în Thailanda, cu siguranţă vei fi surprins de numărul mare de tineri implicaţi în viaţa monahală. Acest lucru este explicat prin faptul că fiecare tânăr trebuie să ajungă călugăr pentru o perioadă de timp, fie că este pentru două săptămâni sau 3 luni sau pentru toată viaţa. Motivele principale ale călugăririi sunt în general îmbunătăţirea cunoştinţelor religioase, creşterea karmei dar şi dorinţa de a aduce onoare părinţilor. Călugării sunt foarte respectaţi, iar femeile nu trebuie să atingă niciodată un calugăr sau să le înmâneze obiecte.
            Thailandezii preferă comportamentul liniştit, subtil, nu le plac oamenii gălăgioşi sau cei care atrag atenţia asupra lor. În situaţiile tensionate, violenţa nu te va ajuta cu nimic, mai degrabă te ajută stăpânirea de sine. Critica directă este văzută ca un atac la persoană şi deşi thailandezii sunt persoane calme nu trebuie provocaţi sau jigniţi.
Monarhia este foarte respectată în Thailanda, familia regală fiind de-a dreptul venerată, în multe locuri poţi vedea fotografia regelui iar critica la adresa monarhiei este ilegală.
            Din punct de vedere spiritual, capul este cea mai sacră parte a corpului în timp ce picioarele sunt considerate cea mai "joasă" parte a corpului. Astfel, îndreptarea picioarelor către un thailandez este considerată o insultă, la fel cum atingerea capului unui thailandez chiar şi copil nu este acceptată. Neapărat trebuie să te descalţi când intri în temple sau în casa unui thailandez iar dacă cumva îngenunchezi într-un templu trebuie să ai grijă să nu îţi îndrepţi tălpile spre altar. De asemenea la temple trebuie să porţi îmbrăcăminte decentă, nu sunt acceptate fustele scurte sau umerii descoperiţi. Reprezentările lui Buddha sunt sacre, iar dacă te fotografiezi în faţa uneia, fă-o cu respect.








marți, 8 februarie 2011

Cambodgia - Complexul de temple Angkor

După ce am ajuns pentru prima dată în Asia am fost convinsă că urmatoarele concedii vor fi tot în această zonă. De ce?  Pentru că aici descoperi locuri minunate, încărcate de istorie, pentru că aici oamenii sunt prietenoşi şi deschişi, pentru farmecul oraşelor mai mari sau mai mici…. La vreo jumătate de an după ce ne-am întors din Thailanda ni s-a făcut iarăşi dor de ducă aşa că în aprilie 2009 am plecat să “descoperim” câte ceva din Malaezia şi Cambodgia. 
Aveam să aflăm despre Cambodgia că este o ţară săracă, ai cărei oameni au avut de suferit enorm datorită dictaturii lui Pol Pot, liderul khmerilor roşii, care dorea să construiască o dictatură liberă de orice influenţă externă. Pentru realizarea acesteia a început să execute intelectualii şi oamenii educaţi care aveau contact cu ţările vestice, să interzică religia şi grupurile minoritare, să evacueze oraşele, oamenii fiind împinşi spre junglă unde aveau să moară de foame sau de boli, numărul morţilor din anii de dictatură ajungând la aprox 2 milioane…Fapte cumplite care au lăsat urme adânci în sufletele oamenilor.
           Am aterizat în Siem Reap pe la amiază şi după ce am stat la tradiţionala coadă pentru obţierea vizei am luat un taxi spre hotel. Pe drum aveam să facem cunoştinţă cu haosul în adevaratul sens al cuvântului: maşini, tuk-tuk-uri, motociclete, claxoane, câteva semafoare nefuncţionale şi mult praf roşu. În Cambodgia se conduce pe partea dreaptă, ca la noi, dar majoritatea maşinilor sunt cu volanul pe dreapta, importate fiind din ţările învecinate, nu prea se respectă niciun fel de regulă de circulaţie iar claxonul e folosit pe post de semnalizare. Prioritatea este foarte relativă, aici are prioritate cine se bagă mai repede în intersecţie şi mare mi-a fost mirarea că nu am văzut accidente.


Din cauza prafului mastile sunt foarte utile




             După ce ne-am cazat la unul din multele hoteluri din Siem Reap am ieşit la plimbare. Chiar în faţa hotelului, tolănit pe tuk-tuk-ul lui era Hoi, un cambodgian simpatic care avea să ne fie şofer şi a doua zi la temple. El aştepta clienţi, noi aveam nevoie de transport aşa că era numai bine.  Îl întrebăm cât ne ia până în centru, răspunde imediat “2 dollars”, zicem ok, dăm să ne urcăm în tuk-tuk, moment în care el zâmbind şăgalnic, zice : “Each, 2 dollars each!”.  Am început să radem, isţet băiatul, râde şi el şi zice că totusi ne ia numai 2 dolari dacă îl angajăm şi a doua zi. Batem palma şi intram din nou în haosul de pe străzile din Siem Reap. Ne minunam de sărăcie, de cocioabele saracacioase, de copiii murdari care se joacă în praful roşu de pe marginea drumului. Nici nu e de mirare ca Hoi a încercat să obţină 4 dolari în loc de 2, oamenii aştia reusesc să treacă de la o zi la alta cu ajutorul turiştilor, îşi trimit copiii sau părinţii schilodiţi de minele antipersoană să cerşească sau să vândă 10 vederi cu 1 dolar.
            În centru, cea mai mare agitaţie este în jurul pieţei şi pe “Bar Street”, se înţelege, e strada cu restaurante şi baruri de toate felurile şi pentru toate buzunarele, de la pizzerii unde poţi mânca pizza cu marijuana la restaurante tradiţionale. Ne-am plimbat puţin, am mâncat ceva şi ne-am dus spre hotel pentru ca a doua zi ne aştepta o zi grea.
Copiii veneau de la scoala


Restaurant langa restaurant



Agitatie langa piata

           Aşa cum ne-am înţeles, dimineaţa la ora 7.30 Hoi ne aştepta cu tuk-tuk-ul lui în faţa hotelului să ne ducă la la complexul de temple Angkor.
Nu pot să ofer foarte multe detalii istorice, arhitectonice sau religioase pentru că e vorba de mult prea mulţi regi şi ani de isorie şi nu sunt expertă în aşa ceva, doar câteva linii mari din ce am apucat să citesc înainte să ajung în faţa minunăţiilor de la Angkor.  
            Perioada în care au fost construite templele de la Angkor se întinde pe mai multe secole, (sec. IX  - XV) şi este perioada în care imperiul Khmer a atins maximul de dezvoltare fiind unul dintre cele mai puternice imperii din Asia de Sud-Est. Totul a pornit de la regele Jayavarman al II-lea, prin campanii militare, căsătorii şi alianţe, el a unificat pincipatele independente existente până atunci şi s-a autoproclamat  “regele-zeu”, întemeind imperiul khmer în anul 802.  Atât el cât şi regii care i-au urmat la tron au contribuit la înflorirea acestui imperiu, localizat strategic pe rutele de comerţ între Asia şi India. Influenţa Indiei se poate vedea atât în religie cât şi în artă şi arhitectură.  Construirea de edificii religioase ocupa un loc foarte important, ca dovadă fiind faptul că majoritatea monumentelor rămase şi azi în picioare sunt cele religioase. Toate celelalte construcţii, inclusiv cele ale regilor erau făcute din lemn, pentru că numai zeii aveau dreptul la constucţii din piatră.  Khmerii erau devotaţi zeilor Shiva şi Vishnu iar de prin secolul al XIII-lea (dupa ce un rege a decis să schimbe religia din hinduism in budism) şi lui Buddha. De aceea acum se pot vedea atât simboluri hinduse cât şi budiste. Shiva era considerat de către regi drept protectorul suprem al regatului şi majoritatea templelor îi sunt dedicate. Trebuie înţeles faptul că templele khmere nu erau locuri de întâlnire pentru credincioşi, ci erau considerate palatele zeilor, de aceea trebuiau construite în cele mai frumoase stiluri.
        Angkor Wat este cel mai mare monument din cadrul complexului şi cel mai bine păstrat. A fost construit în prima jumătate a secolului al XII-lea şi este dedicat zeului hindus Vishnu. Angkor Wat este o replică în miniatură a universului. Turnul central se ridică în mijlocul monumentului simbolizând Muntele Meru-salaşul zeilor, cele cinci turnuri reprezintă vârfurile muntelui, zidul înconjurător corespunde munţilor de la capătul pământului iar şanţul cu apă –oceanul primordial. Galeria de basoreliefuri care înconjoară primul nivel conţine 1200 de metri pătraţi de sculpturi, acestea prezentând scene din Mahabharata, rai şi iad, victoriile khmerilor asupra duşmanilor sau bătălia dintre zei şi demoni .
















   
      Bayon – este templul situat în mijlocul oraşului Angkor Thom şi rămâne unul dintre cele mai enigmatice temple ale complexului. A fost construit în timpul domniei lui Jayavarman al VII-lea la sfârşitul secolului al XII-lea. Este alcătuit din 54 de turnuri, majoritatea având sculptate câte un imens chip zâmbitor îndreptat spre fiecare punct cardinal. Asemanarea celor 216 chipuri gigantice de pe turnuri cu statuile regelui Jayavarman al VII-lea au dus la presupunerea că aceste chipuri îl reprezintă.













Multe temple sunt inca in restaurare



     Terasa Elefantilor- era folosită de către regele Jayavarman al VII-lea ca o platformă de pe care urmărea întoarcerea armatei victorioase.



      Ta Prohm este unul din templele care te lasă cu gura căscată. Este un templu care a fost lăsat în mare parte în starea în care a fost găsit, invadat de copacii care au crescut printre ruine şi care creează nişte imagini incredibile.












     Mi-a plăcut foarte mult la Angkor şi regret că nu am avut la dispoziţie mai multe zile pentru a vedea mai mult din aceasta tara atat de greu incercata.