duminică, 13 martie 2016

Magia dansurilor balineze

           Pe vremea când căutam informații despre Bali am observat că majoritatea site-urilor despre această destinație aveau o secțiune aparte dedicată dansurilor balineze. Toată lumea le lăuda şi te îndemna să nu le ratezi, astfel că le-am trecut pe lista lucrurilor musai de văzut în Ubud. Şi bine am făcut, pentru că aveam să descopăr o lume magică, unică, unde grația unor tinere dansatoare care te uimesc cu mişcările mâinilor, degetelor sau ochilor, se combină cu veşnica luptă dintre bine şi rău pentru a-ți spune o poveste fascinantă.
           În Bali, tradiția dansului este veche şi este transmisă în continuare fetelor şi băieților încă de la o vârstă fragedă. Spectacolele de dansuri tradiționale balineze sunt interesante pentru că nu sunt doar nişte simple dansuri, ci adevărate piese de teatru, poveşti inspirate din străvechile Ramayana şi Mahabharata, spuse (prin mişcări destul de ciudate) de actori-dansatori, cu măşti sau fără şi acompaniați de o orchestră numită gamelan. Aceasta e formată din instrumente de percuţie care impun ritmul dansurilor.
          Ca mai toate aspectele vieții balinezilor, dansurile sunt strâns legate de religie, majoritatea sunt puse în scenă la temple, unele sunt sacre şi au loc în cadrul anumitor ceremonii religioase, altele au menirea de a îmbuna zeii, la fel ca ofrandele dăruite in timpul zilei, iar altele sunt doar pentru distracție. Dansurile fac parte din viața acestor oameni despre care se zice că învață să danseze înainte de a învăța să meargă.
         Am văzut două spectacole foarte diferite, un dans Barong si un Kecak Fire and Trance şi mi-ar fi plăcut sa mai văd şi altele.
         Barong-ul are rădăcini în mitologie şi expune lupta dintre bine, întruchipat de Barong, un spirit cu chip de leu care e apărătorul tuturor vieţuitoarelor de pe pământ şi rău, întruchipat de Rangda, regina demonilor. Muzica, costumele în culori vii, mişcările dansatorilor care sunt foarte expresivi, toate contribuie la realizarea unui spectacol fascinant. 

Scena e pregatita, percutionistii isi iau locurile in orchestra

Spectacolul nu incepe fara binecuvantarea preotului

Percutionist in gamelan

Spectacolul incepe si vedem primele miscari ciudate


Isi face aparitia Barong-ul
















Rangda -regina demonilor


            Total diferit e spectacolul Kecak-dansul focului şi al transei.  Aici lipseşte orchestra, fondul "muzical" este realizat de un cor format din zeci de bărbați, dezbrăcaţi până la brâu, aşezaţi în cerc în jurul unui fel de candelabru de foc şi care cântă sacadat. Acest dans e inspirat din Ramayana, aici fiind pusă în scenă povestea regelui Rama, a soţiei sale Dewi Sita şi al fratelui ei Laksamana care trec printr-o serie de peripeţii. Atmosfera de transă e dată de sacadatul "chak-a-chak-a" pe care il cântă corul de bărbați şi de faptul că spectacolul are loc pe un semi-întuneric, doar focul din mijloc si bliţurile aparatelor foto făcând un pic de lumină.















            Am incercat sa pun un filmulet de-al meu dar din pacate calitatea nu este foarte buna. Puteti vedea aici un exemplu de dans Kecak.

            Credeţi-mă pe cuvânt, dansurile balineze sunt cu adevărat magice!

Niciun comentariu: