duminică, 8 mai 2016

Cracovia cea frumoasă

       Dacă încă nu ați fost la Cracovia şi dacă (la fel ca mine) ați tot auzit că e frumos şi că nu trebuie ratată o vizită fie şi de numai două zile, atunci credeți-mă pe cuvânt, trebuie să mergeți! Pentru că are ceva special oraşul ăsta: are clădiri frumoase, renovate şi foarte îngrijite, are cea mai frumoasă piață, are castel şi legende, are biserici, turnuri şi faimosul semnal de trompetă de la ora fixă. Are parcuri multe care primăvara şi vara trebuie să fie o splendoare şi pe deasupra are istorie. O istorie tristă dar cât se poate de adevărată şi care nu trebuie uitată.
       Dacă mergeți la Cracovia, cu siguranță o să treceți măcar o dată prin poarta Florianska, evident, după ce ați aruncat un ochi la Barbican, o frumoasă rămăşiță a fostelor fortificații ale oraşului. Paşii vă vor purta apoi prin forfota de pe cea mai aglomerată stradă din oraş, trecând pe lângă magazine, restaurante sau fast-food-uri, în timp ce privirile vă vor zăbovi peste clădiri frumoase sau vor măsura turnurile bisericii Sf. Maria ce se profilează în zare.

Barbican

Poarta Florianska


Restaurant pe strada Florianska


Biserica Sf Maria in zare

            Încă caţiva paşi şi aţi ajuns în Rynek Glowny - Piaţa Centrală din oraşul vechi. Nici nu ştii la ce să te uiţi mai întâi, la clădirile în culori pastelate ce o înconjoară, la biserica Sf. Maria cu ale sale turnuri inegale, la trăsurile care te îmbie la plimbare sau la incredibil de frumoasa Sukiennice, Hala Postăvarilor - elementul principal al pieței. În trecut, acesta era locul de întâlnire al negustorilor, aici se vindeau ţesături, mătase sau mirodenii, acum, parterul e destinat vânzătorilor de suverniruri în timp ce la etaj se află Galeria Artei Polone ce deţine o expoziţie permanentă de pictură şi sculptură. De cealaltă parte a pieţei veţi găsi Turnul Primăriei, în care se poate urca şi ciudata sculptură "Eros Bendato". 

Trasura in Rynek Glowny

Biserica Sf Maria


SukienniceBiseica Sf Adalbert


Turnul PrimarieiMacheta fostei primarii

Eros Bendato
Sukiennice- interior
          Nu veți putea pleca din piața centrală fără să auziţi măcar o dată celebrul "hejnal" - apelul goarnă ce răsună la fiecare oră fixă din turnul cel mare al bisericii Sf. Maria. Această tradiţie datează din timpuri străvechi, când gărzile stăteau de pază în turnul bisericii şi dădeau semnalul de închidere şi deschidere a porţilor cetăţii sau anunțau incedii sau alte pericole. Legenda spune că în timpul invaziei tătarilor din 1241, santinela ce stătea de pază a dat alarma prin intermendiu goarnei iar porțile oraşului s-au închis, înainte ca tătarii să poată intra în oraş. Din oră în oră o să vedeți lumea adunându-se în piață pentru a aştepta semnalul de trompetă.


       Veți continua apoi plimbarea pe strada Grodzka până la Castelul Wawel, trecând pe lângă biserica Sf. Petru si Pavel, unde vă vor atrage atenţa statuile celor 12 apostoli. Încă puţin şi ați ajuns pe dealul Wawel pentru a vedea complexul format din Castelul şi Catedrala cu acelaşi nume, simbol al mândriei naționale. Datând din secolul al 14-lea, castelul Wawel a fost mulți ani reşedință regală iar catedrala era locul unde aveau loc încoronările şi funeraliile, chiar şi după mutarea capitalei țării la Varşovia. După ce v-ați plimbat suficient, puteți porni în căutarea legendarului dragon Smok, pe care Krak, întemeietorul Cracoviei l-ar fi răpus. Statuia dragonului ce scoate flăcări se află la baza castelului, aproape de malul Vistulei. 

Biserica Sf Petru si Pavel

Castelul WawelCatedrala Wawel

Vistula

Catedrala Wawel


Statuia lui Papa Ioan Paul al II-leaDragonul Smok      Apoi faceți cale întoarsă pentru a observa toate detaliile pe care le-ați ratat la dus iar dacă s-a înserat între timp aveți ocazia să vedeți piața centrală frumos luminată.           Ce mai atâta vorbărie, e frumos tare la Cracovia!

Niciun comentariu: