luni, 15 august 2016

Japonia-ştiați că?

         De la tradiții la superstiții, de la infrastructură la politețea oamenilor, de la peisajele urbane la cele naturale, Japonia este impresionantă din toate punctele de vedere. Am petrecut doar 9 zile în Japonia dar mi-a plăcut aşa de mult încât îmi doresc să mai ajung cândva.  Tot citind şi discutând cu ghizii pe care i-am avut acolo, am aflat o serie de lucruri interesante despre Japonia pe care m-am gândit să vi le împărtăşesc.

          Ştiați că:

- până la vârsta de 12 ani, copiii trebuie să învețe 2.000 de caractere uzuale, pentru a putea citi ziarul de exemplu ? Un student ştie aprox 20.000 iar numărul total de caractere al limbii japoneze este în jur de 50.000.

- numerele care aduc ghinion sunt 4 şi 9 ? Asta din cauză că shi înseamnă 4 dar şi moarte, iar ku înseamnă 9 dar şi durere.

- în Japonia există o adevărată industrie a preparatelor culinare din plastic? Meniuri întregi ce reproduc întocmai felurile de mâncare sunt expuse în vitrinele restaurantelor pentru a face mai uşoară viața chelnerilor (care de cele mai multe ori nu vorbesc engleză) şi a turiştilor. Astfel e foarte simplu, te uiți în vitrină, te hotărăşti care farfurie arată mai bine şi i-o arăți chelnerului.
Meniuri de plastic




-Shibuya Crossing este cea mai aglomerată intersecție din lume ?La fiecare 2 minue, când se opreşte traficul rutier (la toate străzile din jur), sute de oameni din 5 direcții pătrund în intersecție. E un spectacol fascinant care merită văzut. Cel mai bun si vesti loc de unde poți observa spectacolul străzii este cafeneaua Starbucks de pe partea opusă statiei Shibuya, însă evident cozile pentru un loc la geam sunt foarte mari si cum timpul meu era destul de scurt am zis că las acest lucru pentru data viitoare cand voi mai ajunge la Tokyo. Am trecut de cateva ori dintr-o parte în alta, înconjurată de lume si parcă nu-mi venea să cred că sunt acolo.

Intersectia Shibuya - o mare de oameni asteptând verde la pietoni

-inițial la ceremonia ceaiului puteau participa doar bărbații

- faimoasele porți Torii pe care le întâlneşti la toate altarele shinto dar şi la unele temple budiste, au menirea de a marca intrarea într-un loc sacru?

Porti Torii de diferite marimi si forme




- în Japonia e considerat mai ieftin să trăieşti decât să mori, cheltuielile cu înmormântarea fiind în medie 20.000 USD? Conform tradiției buddhiste, fiecare om trebuie să primească un nou nume după moarte pentru a-i fi mai uşoară ascensiunea spiritului spre tărâmurile vieții veşnice. Numele primite sunt în funcție de donația făcură de familie la templul care se ocupă de înmormântare, iar cu cât numele este mai "bun", cu atât donația trebuie să fie mai mare.

- este foarte nepoliticos să îți sufli nasul în public, în schimb e perfect normal să îți tragi nasul? Aşa că nu vă mirați dacă prin mijloacele de transport în comun o să auziți fel de fel de sunete ciudate!

- măştile pe care le poartă foarte mulți japonezi pe față nu se datorează poluării ci faptului că foarte mulți sunt alergici la polen?

- femeilor le era interzisă urcarea pe Muntele Fuji, din cauză că erau considerate impure?

- în Japonia au loc în jur de 1500 de cutremure anual.?Slavă Domnului nu am simțit niciunul!

- numărul persoanelor care au peste 100 de ani depăşeşte 50.000, iar Japonia are cea mai ridicată speranță de viață (83.7ani)? Acesta este motivul pentru care vânzările de scutece pentru adulți le întrec pe cele pentru bebeluşi.

- pisicile negre aduc noroc? În general se consideră că pisicile sunt aducătoare de bogăție, toate magazinele de suvenire vând celebrele pisicuțe care dau din lăbuță de toate formele şi mărimile, însă pisicile negre adevărate sunt foarte bine văzute.

Pisica aducatoare de noroc


- japonezii au inventat meseria de "pusher"- angajați ai stațiilor de metrou care împing oamenii în vagoane la orele de vârf.

- Japonia are una dintre cele mai ridicate rate ale sinuciderilor din lume? Deşi în ultimii ani numărul sinuciderilor este în scădere, se pare că sinuciderea încă este cea mai frecventă cauză a morții la barbații între 20 şi 40 de ani.

- în Japonia poți cumpăra de la automate fel de fel de lucruri, de la băuturi, înghețată sau țigări la supă, umbrele sau flori? Japonezii au cele mai multe şi mai ciudate automate pe cap de locuitor.

Automat pentru supa

Automat pentru bauturi

Automat pentru înghetata


2 comentarii:

Ioana spunea...

Eu stiu ca mastile le poarta cand sunt virusati si nu vor sa transmita virusul respectiv si celor din jur ;) Cat despre faza cu polenul e... usor hazlie, dat fiind poluarea din aer (care vine in mare parte de la chinezi, dar nu numai), stii cum e cu ghizii, nu trebuie sa crezi chiar 100% ce spun ;)

Claudia Mihaila spunea...

Asa e, si cand sunt virusati le poarta, am uitat sa mentionez asta! In luna mai infloresc cedrii japonezi iar polenul respectiv se pare ca provoaca alergii la o mare parte a populatiei.