miercuri, 8 iunie 2011

Top 10 destinaţii – poveşti din lume


     Am preluat cu mare entuziasm această leapşă de la Catălin şi Renate (sau Badger si Renu) şi trebuie să recunosc că nu mi-a fost uşor să realizez acest top. De ce?  Pentru că toate desţinaţiile pe care le-am văzut au fost alese cu greu din multitudinea de locuri minunate pe care le poţi vedea în lumea asta mare, pentru că fiecare destinaţie m-a fascinat într-un fel anume şi din fiecare loc păstrez în suflet amintiri frumoase. Pentru că ştiu cum am aşteptat fiecare concediu şi cum am numărat zilele şi apoi orele până mă vedeam la destinaţie.  De duminică de când mă chinui să scriu acest post am schimbat ordinea locurilor de nu ştiu câte ori şi am zis că mai bine termin azi decât să mă tot răzgândesc la nesfârşit. :)

    10. Phuket – binecunoscuta insulă din Thailanda este un colţ de rai unde plajele cu nisip alb şi fin, palmierii şi marea albastră  se îmbină cu frumuseţea templelor şi mai ales cu frumuseţea oamenilor. Este locul ideal în care să te refugiezi şi să uiţi de tot.



   9. Cascada Victoria- Zambia – pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe se află acest loc minunat, una dintre cele mai spectaculoase minuni naturale ale lumii. Localnicii o numesc “Fumul care tună” iar dimensiunile acesteia sunt impresionante: lăţime de peste 1700 m şi înălţime de 110 m. Vaporii de apă produşi de cascadă se ridică până la câteva sute de metri înălţime ducând la producerea unor curcubee extraordinare. În parcurile naturale înconjurătoare ai ocazia să vezi zebre, girafe, antilope sau elefanţi, dar parcă nimic nu se compară cu un zbor cu elicopterul deasupra cascadei. Imaginile ce ţi se derulează în faţa locului sunt pur şi simplu incredibile.



    8.Bali – nu poţi să nu te îndrăgosteşti de Insula Zeilor, e pur şi simplu imposibil!  Bali nu înseamnă numai plajă şi mare, aici vezi cel mai verde verde, te poţi plimba cu bicicleta printre câmpurile şi terasele de orez, aici vezi temple vechi de secole, săpate în stâncă cum sunt Gunung Kawi sau Goa Gajah, sau faimosul apus de soare de la Tanah Lot. Oamenii de aici sunt simpli şi zâmbitori şi îşi păstrează cu sfinţenie tradiţiile, dansurile sau ritualurile zilnice. Toate fac parte din viaţa lor de când se ştiu şi ce e cel mai important este faptul că îşi învaţă copiii să ducă mai departe aceste tradiţii.




    7. Lisabona - capitala Portugaliei are un farmec aparte. Împrăştiat pe 7 coline, cu străduţe înguste pavate cu piatră cubică, clădiri în culori pastelate şi arhitectură frumoasă, acest oraş are multe de oferit. O vizită la castelul Sao Jorge, la Manastirea Jeronimos şi Turnul Belem, sau o plimbare pe străduţele din Baixa sau Bairro Alto sunt obligatorii. Din păcate vizita mea la Lisabona a fost mult prea scurtă şi nu m-am putut bucura decât de câteva din frumuseţile acestui oraş dar chiar şi intr-un timp asa de scurt Lisabona a reuşit să mă vrăjească.


  

    6. Londra – aici am ajuns de două ori, prima dată în 2002 şi a doua oară în 2007. De fiecare dată am avut noroc de vreme bună aşa că nimic nu m-a oprit din hoinăreală. Nici nu ştiu ce să spun ca mi-a plăcut cel mai mult la Londra, să fie Hyde Park sau impresionanta Westminster Abbey, să fie Big Ben-ul sau London Eye, să fie peisajul colorat din Piccadilly Circus sau sobrul Buckingham. Sau poate porţia zdravănă de „fish and chips” pe care am mâncat-o la Greenwich. Oricât aş socoti ajung la aceeaşi concluzie, Londra e pur şi simplu frumoasă.


  5. Complexul de temple Angkor – este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Asia de sud-est. Ocupând o suprafaţă de aprox 400 km², complexul Angkor conţine ruinele fostelor capitale ale imperiului Khmer, cele mai importante temple fiind Angkor Wat, Bayon, Banteay Srei sau Ta Prohm. Măreţia acestor temple te lasă cu gura căscată şi nu poţi să nu te gândeşti de câtă muncă şi cât devotament a fost nevoie pentru realizarea acestora. Complexul Angkor e genul de destinaţie obligatorie o dată în viaţă.



   4.Bangkok- a fost primul meu contact cu Asia, de atunci am devenit Asia-addicted. Este un oraş contrastant, o combinaţie de lux şi sărăcie, clădiri înalte şi magherniţe, trotuare transformate în bazaruri şi mall-uri impunătoare, temple, altare, tuk-tuk-uri şi un trafic haotic. Oraşul Îngerilor are peste 9 milioane de locuitori iar modernizarea rapidă care se reflectă în peisajul urban a lăsat neatinse zonele istorice ca Marele Palat sau sutele de templele budiste cara atrag anual milioane de turisti. Bangkok este un oraş fascinant în care ai multe de vazut şi experimentat, de la temple la  mancarea tailandeza, de la o plimbare cu tuk-tuk-ul la o sesiune cumpărături în piaţa Chatuchack.



  3. Praga – îşi merită numele de „oraşul de aur” pentru că este o adevărată bijuterie. La tot pasul îţi trag atenţia clădiri vechi, una mai impunătoare ca alta, tunuri, poduri, statui, biserici, ca să nu mai vorbim de terasele care te îmbie să faci o pauză şi să bei o bere. Piaţa Republicii, Piaţa Oraşului Vechi, Podul Carol, Mala Strana sau Hrad-ul sunt doar câteva dintre obiectivele cele mai importante de care o să­-ţi fie dor şi care te vor face să revii cu drag la Praga.



   2. Singapore - până anul acesta Singapore ocupa locul 1 în topul preferinţelor mele. Este un oraş foarte viu, ordonat şi organizat în care găseşti tot ce ţi-ai putea dori: un centru financiar impresionant şi modern, cartiere specifice comunităţilor etnice Chinatown, Little India, Kampong Glam sau Arab Street, parcuri, gradină botanică şi zoologică, temple de toate felurile sau centre comerciale. Poţi face cumpărături în numeroasele mall-uri sau bazaruri, poţi vizita complexul Muzeu al Civilizaţiilor Asiatice, poţi evada pe insula Sentosa sau poţi admira priveliştile asupra oraşului de pe recent inauguratul Marina Bay Sands. Pe lângă toate astea, Singapore este un rai pentru gurmanzi, unde ai ocazia să încerci bunătăţi tradiţionale chinezeşti, indiene sau malaeziene.



   1. Hong Kong – de ce Hong Kong? Pentru că e pur şi simplu incredibil. E o metropolă zgomotoasă aflată într-o continuă grabă, un oraş fascinant cu zgârie nori impresionanţi, cu tramvaie etajate, cu spectacole de lumini şi cu locuitori gălăgioşi care parcă mereu se grăbesc undeva. Aici vezi cea mai impresionantă linie de zgârie-nori, vezi parcuri frumos aranjate ascunse între zgârie-nori, vezi  portul Victoria sau vârful The Peak la care ajungi cu vestitul tramvai, iar seară de seară eşti invitat special la „Simfonia Luminilor”, un show de lumini şi lasere de neuitat. Hong Kong este locul unde cauţi cu disperare o masă liberă la terasele din pieţele de noapte pentru a gusta diferite feluri de specialităţi chinezeşti după o zi întreagă de plimbare şi locul unde poţi vizita gigantica statuie a lui Buddha de pe insula Lantau. Este foarte adevărat,  Hong Kong – it takes your breath away!




     Acesta este topul meu în momentul de faţă şi recunosc ca mi-ar plăcea să am ocazia să-l refac peste câţiva ani pentru a vedea ce a rămas sau ce a apărut nou. Până atunci, aştept comentarii ! :)

11 comentarii:

badge® spunea...

Foarte interesant topul ... şi exotic!

Aliceee Traveler spunea...

Un top cu destinatii din toata lumea, cu orase mari, dar si locuri mai mici, cascade, Bali cel exotic, Honk Kong si Londra cosmopolit. Mi-a placut :)

Claudia Mihaila spunea...

Multumeesc! :-)

Anca spunea...

Hong Kong daaa, poate si Rio sa fie tot de primul loc...nu stiu, dar o sa vad :)

Claudia Mihaila spunea...

@Anca, multumesc de vizita :) Te mai astept!

Renate spunea...

un top extrem de incitant si foarte frumos prezentat! Succes si la cat mai multe vacante in astfel de locuri superbe!

VertAnge spunea...

Atatea destinatii exotice in topul tau! Eu le am trecute pe o lista mai indepartata, dar sunt sigura ca se va schimba dramatic topul meu dupa ce le voi vedea.

Ioana spunea...

Cu Londra bag seama ca suntem de acord ca merita un loc in top 10 :-) Abia astept sa ajung si eu in Hong Kong, Singapore etc., sunt curioasa daca vor ajunge la fel de sus si in topul meu...

Claudia Mihaila spunea...

@Ioana, iti doresc sa ajungi cat mai curand si sa ne impartasesti impresiile tale!

Bianca spunea...

Super top... sper sa ajung sa-l fac și eu. Ai vizitat multe locuri deosebite :)

Claudia Mihaila spunea...

@Bianca, bun venit si te mai astept in vizita! :)
Mai ai timp pana pe 24 iunie parca si nu uita sa pui linkul la comentarii la travelbadgers.