sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Hong Kong-informaţii utile



       Hong Kong este un oraş fascinant în care dacă ai ajuns o dată cu siguranţă doreşti să revii. Deşi este foarte aglomerat nu este deloc greu să te descurci prin această junglă urbană. Iată câteva informaţii care vă pot fi de folos.

      Cum ajungi:

      Majoritatea companiilor aeriene de linie au zboruri din Europa pe Hong Kong. Dacă vrei să vizitezi mai multe locuri din Asia, poţi ajunge în Hong Kong cu companiile low-cost Air Asia sau Jetstar care au curse directe din Kuala Lumpur, Bangkok, Singapore sau Beijing.

     Cum ajungi din aeroport în centru şi retur:

 
     Airport Express - trenul de viteză care circulă la intervale de 12 minute iar durata călătoriei este de 20 de minute până la staţia Kowloon şi 23 de minute până la staţia Central. Costul călatoriei este de 90 HKD (aprox 9 EUR)  pentru Kowloon şi 100 HKD pentru Central.

    Autobuzele publice - o alternativă mai ieftină, acestea fac legătura între aeroport şi  toate colţurile oraşului. Eu am folosit autobuzul A22 al companiei CityBus, preţul unei călătorii fiind 39 HKD (aprox 4 EUR)  (dus-întors 55 HKD) iar durata călătoriei a fost de aprox 50 de minute.

   Taxi – în funcţie de zona pe care o deservesc, taxi-urile au diferite culori:
    rosu pentru toate zonele din Hong Kong mai puţin Tung Chung Road şi străzi din sudul insulei Lantau,
   verde pentru Noile Teritorii;
   albastru pentru  Lantau

    Tarifele sunt în jur de 250 HKD pentru locaţiile din Kowloon şi 300 HKD pentru Hong Kond Island.


    Cum te deplasezi în oraş:

    MTR- metroul este de departe cel mai eficient şi rapid mijloc de transport. Cele 10 linii de metrou deservesc marea majoritate a cartierelor incluzând staţiile de la graniţa cu China continentală.

   Tramvaiele etajate de pe Hong Kong Island traversează de la vest la est nodul insulei şi oferă o adevărată experienţă care nu trebuie ratată. Costul călătoriei este de 2 HKD, indiferent de numărul de staţii. Este foarte plăcut să stai la etaj şi să urmăreşti spectacolul străzii.

  Feribot – legătura între numeroasele insule care aparţin de Hong Kong se face cu feribotul. De asemenea există legături între Hong Kong şi Macao sau oraşe din China continentală.



     Unde te cazezi:

     Având peste 50.000 de locuri de cazare, de la guesthouse-uri la hoteluri de lux, e aproape imposibil să nu găseşti ceva pe măsura bugetului. Fie că alegi să stai în Kowloon sau pe Insula Hong Kong, reţeaua excelentă de transport face ca atracţiile oraşului să fie uşor de accesat. 

      Cazarea în Hong Kong nu este ieftină. Cele mai mici tarife (cu condiţii pe măsură) le găsiţi la guesthouse-urile din Chungking sau Mirador Mansions in Tsim Sha Tsui sau in New Lucky House de pe Nathan Road. Toate acestea sunt clădiri imense în care sunt înghesuite zeci de guesthouse-uri, magazine şi restaurante.
      Eu am stat la Hakka's Guest House în New Lucky House pe Nathan Road, unde pentru 34 EUR/noapte am primit o cameră dublă, curată, cu baie proprie, TV şi aer condiţionat. Nici nu aveam nevoie de mai mult.


   Unde şi ce mănânci:

    Raţă prăjită, orez, tăiţei, cu carne sau cu legume, supe, pacheţele de primăvară, frigărui sau fructe de mare, se găsesc de toate, pentru toate gusturile. În Hong Kong mâncarea este foarte bună, trebuie doar să ştii unde o găseşti. 
    În prima zi când am ajuns şi căutam ceva de mâncare am avut parte de o adevărată surpriză: în mall-urile lor nu prea sunt food-court-uri şi multe din restaurantele de pe străzi sunt destul de ciudate având meniul numai în chineză. Noroc că majoritatea au poze şi poţi să îţi faci o idee despre ce mănânci. 
    Pieţele de noapte, în special cea de pe Temple Street, se transformă seară de seară în adevărate restaurante în aer liber unde mâncarea e foarte bună, ieftină şi deşi condiţiile de igienă nu sunt cele mai grozave, nu am păţit absolut nimic. 
    In Tsim Sha Tsui am găsit în complexul comercial Sogo, un food-court micuţ unde am mâncat foarte bine, iar pe Hong Kong Island, în cartierul Central, de-a lungul platformei rulante ce urcă spre zona rezidenţială Mid-Levels găseşti zeci de restaurante de toate felurile. Dacă nu te descurci cu beţişoarele cere tacâmuri şi să nu te mira că nu primeşti şerveţele, nu prea sunt „la modă” în Hong Kong.

   




 Alte articole despre Hong Kong aici:

 Povesti din Hong Kong-1
 Povesti din Hong Kong-2
 Povesti din Hong Kong-3 
 Povesti din Hong Kong-4

12 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Fiindca n-am renuntat inca la ideea de a ajunge in HK, informatiile tale mi se par foarte bine sintetizate, iar recomandarile facute de cineva in care ai incredere, prind intotdeauna bine.

Claudia Mihaila spunea...

Traveling Hawk, multumesc! Sa nu renunti la ideea asta pentru ca HK are atat de multe de oferit...Sper sa te folosesti de informatiile astea cat de curand! :)

Ioana spunea...

Gand la gand, e urmatorul pe lista destinatiilor din zona asta :-)

Claudia Mihaila spunea...

@Ioana, bravo! chiar voiam sa-ti sugerez noua destinatie din Asia cand ai zis ca mergi in Singapore. :) Mi-au placut amandoua foarte mult dar parca HK mai mult decat Singapore. Daca o sa mai ai intrebari stii unde ma gasesti ;)

badge® spunea...

Foarte utile informații, Claudia.
Mai trebuie adăugat că majoritatea liniilor aeriene au birouri de check-in în Central Station (adică în mijlocul orașului). Acolo îți poți lăsa bagajul, îți iei biletele și faci o călătorie de plăcere până la aeroport. Bagajul îl poți pune la destinația finală (Otopeni, în cazul nostru).

Claudia Mihaila spunea...

:) Buna completare. Am uitat sa mentionez asta pentru ca eu am zburat cu Air Asia din HK spre Phuket si ei nu au birou in Central Station.

mircea spunea...

informatiile sunt foarte concise,si cu siguranta,daca voi ajunge acolo imi vor fi de un real folos.dar am niste prieteni care pleaca in HK peste o luna si sper sa-i ajute.

Anonim spunea...

Buna Claudia!
Tu cata vreme ai stat in Hong Kong? Ai putea mentiona te rog un pret estimativ al calatoriei pentru doua persoane pe perioada cat ai stat acolo?

Planuiesc pentru vara o asemenea excursie si as dori sa stiu cam de cat ar fi nevoie sa pun deoparte.

Multumesc mult!
Gabi

Claudia Mihaila spunea...

Buna Gabi,

Noi am stat 5 zile in Hong Kong si am cheltuit efectiv acolo (fara cazare) undeva la 500 euro (2 pers). Pe mancare,intrari la obiective, ceva suveniruri, feribot pana in Macao si inapoi...etc. Nu am facut cumparaturi pentru ca nu asta era scopul nostru, nu am mancat la restaurante scumpe dar nici nu am murit de foame. Daca mai ai intrebari, nu ezita! :)

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspunsul prompt!
In ce an ati fost in calatorie? (cred ca 2011, nu?)

O seara placuta!

Anonim spunea...

Inca o intrebare... a fost greu sa procurati viza? Care a fost procedura exacta?

Multumesc mult,
Gabi

Claudia Mihaila spunea...

In aprilie 2011 am fost. Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Hong Kong si Macao. Numai daca vrei sa ajungi si in China continentala ai nevoie de viza.