miercuri, 26 ianuarie 2011

Cascada Victoria - Zambia episodul 2

 După safari-ul de dimineaţă am pornit în turul cascadei. Nu am putut face prea multe poze pentru că deşi am avut o pelerină de ploaie, la finalul turului am ajuns tot ciuciulete şi cum mi se spusese de-acasa înainte de plecare ”ochii şi aparatul foto ”, era clar că eu puteam păţi orice dar aparatul foto trebuia să ajungă intact înapoi. :) 
Situată pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe, Cascada Victoria este de două ori mai înaltă şi de câteva ori mai lungă decât Cascada Niagara. Câteva stanci şi insuliţe împart cascada în trei părţi principale: Cascada Curcubeu, Cascada Principala şi Cascada Estică. Numită de baştinaşi "Fumul care tună", cascada are o înălţime de 110 m, lăţimea de peste 1700 m, iar debitul e foarte diferit de la o perioadă la alta: de la 10000 m cubi/s în anotimpul ploios, la sub 300 m cubi/s în anotimpul secetos. Vaporii de apă produşi de cascadă se ridică până la cateva sute de metri înălţime, ducând la producerea unor curcubee extraordinare (inclusiv când e lună plină), dar şi la formarea unei vegetaţii bogate în jur. De ambele părţi ale cascadei, în cele două ţări, există parcuri naturale, de o dimensiune relativ mică, dar cu o vegetaţie şi faună specifică zonei. Primul european care a descoperit cascada a fost celebrul misionar şi explorator scoţian David Livingstone, în 1855. Acesta a ramas impresionat de frumuseţea cascadei, catalogând-o drept "cea mai frumoasa privelişte pe care a văzut-o în Africa". Tot Livingstone i-a dat şi numele, numind-o astfel în cinstea reginei Angliei. În semn de recunoştinţă, lângă cascadă a fost ridicată o statuie care-l înfăţişează



Zambezi inainte de cascada





           După-amiaza am făcut o scurtă vizită în satul lui Chief Mukuni, cel mai mare sat din zonă, cu o populaţie de vreo 7000 de locuitori. Datorită solului neprielnic pentru agricultură, oamenii s-au orientat spre turism iar satul a devenit o destinaţie turistică, cu o piaţă de unde poţi cumpăra suveniruri de toate felurile şi mărimile, de la sculpturi în lemn sau piatră la bijuterii. Evident că de cum văd maşinile de turişti în zare, copiii din sat vin în fugă în calea lor, aleargă pe lângă ele şi iţi cer gumă de mestecat sau suc sau orice alte bunătăţi. La piaţa de suveniruri totul se negociază şi conversaţia începe cu un zâmbet larg şi un politicos “where are you from my friend?”  Nu am zăbovit prea mult, pentru că Chief Mukuni nu era în sat, era plecat cu treburi “la oraş” aşa că am târguit ceva suveniruri şi am luat-o la picior pentru că ne aştepta cea mai mare aventură, zborul cu elicopterul deasupra cascadei.
In satul Mukuni


Piata


Copiii, cei mai bucurosi de oaspeti


                                
                Intitulat sugestiv Flight of Angels,  acest program turistic merită toţi banii. Nu este ieftin deloc, costă în jur de 120 USD/pers iar durata zborului este de vreo 12 minute dar cred ca sunt nişte momente pe care mi le voi aminti toată viaţa. Priveliştea care ţi se aşterne în faţa ochilor este de neegalat, ai ocazia să vezi  poziţionarea celor două ţări, Zambia şi Zimbabwe de-o parte şi de alta a cascadei, fluviul Zambezi şi cele 7 defilee săpate în aval de cascadă.
Elicopterul ne asteapta


Deja suntem sus




Defileele sapate de Zambezi

Podul care leaga Zambia (dreapta) de Zimbabwe (stanga)

Vedere dispre Zambia



Zambezi inainte de cascada

            Alte activităţi care mai pot fi făcute în zonă sunt safari pe elefant, picnic pe o insula de pe Zambezi, croazieră la apus de soare pe Zambezi, rafting sau pentru cei pe care îi ţin puterile bungee jumping...

Cel mai rasfatat din parc


Trebuia sa-l rasplatesc dupa ce m-a plimbat in spate


In asteptarea apusului

Un prieten pe mal

Apus pe  Zambezi


Din păcate timpul s-a scurs repede şi a trebuit să ne întoarcem spre casă, dar mica părticică din Africa pe care am vazut-o m-a făcut să îmi doresc să revin şi poate voi mai avea ocazia să calc pe tărâmuri africane.

Niciun comentariu: