sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Singapore - my love!

Fără îndolaiă, Singapore m-a cucerit! Este cel mai ordonat, organizat, cosmopolit şi interesant oraş din Asia, (din cele vizitate de mine până acum, bineînţeles), deşi trebuie să mărturisesc că înainte să încep să mă documentez nu credeam că îmi va plăcea aşa de mult. Aveam eu impresia că nu prea ai ce să vezi acolo în afară de aglomeraţie, nişte zgârie-nori sau nişte magazine super-scumpe...ei bine iată că m-am înşelat. Oraşul Leului are de toate pentru toţi: un centru financiar impresionant şi modern, cartiere specifice comunităţilor etnice: “Chinatown”, “Lillte India”, “Kampong Glam” sau “Arab Street”, parcuri, grădină botanică şi zoologică, un bulevard larg, “Orchard Road”, plin de magazine imense cu nume mari şi preţuri pe măsură, pieţe stradale, temple de toate felurile şi nu în ultimul rând multe reguli şi legi pe care ai face bine să le respecţi. De unele afli încă din avion, (cum ar fi faptul că în Singapore traficul de droguri se pedepseşte cu moartea), de altele, la tot pasul, în metrou sau în staţiile de metrou, afli că vei fi amendat dacă scuipi, dacă mesteci gumă, dacă mănânci pe stradă în afara locurilor special amenajate sau dacă intenţionezi să te înfrupţi din durian, un fruct exotic cu un miros teribil de urât. Ca turist te pot intriga aceste legi, cum adică să nu poţi mânca pe stradă?! dar sunt convinsă ca numai având asemenea legi au reuşit să ajungă unde sunt. 
Am aterizat la Singapore după-amiaza şi am fost impresionată încă din aeroport, unul dintre cele mai moderne din lume. Pereţi de sticlă, insule de verdeaţă, ghivece imense cu orhidee, totul strălucind de curăţenie.... Cu harta pregatită într-o mână şi cu geanta în cealaltă, hop în metroul care are staţie şi la aeroport şi care este cel mai ieftin mijloc de transport spre oraş.
Prin aeroport
         Hotelul în care am stat, 81 Dickson, face parte dintr-un lanţ de hoteluri de 2 stele, ieftine pentru Singapore, unde practic beneficiezi de facilităţile de bază: o cameră destul de mică dar curată, cu sau fără geam (în cazul meu fără) şi baie. În general nu oferă nici mic-dejun dar asta nu este o problemă in Singapore unde lumea obişnuieşte să mănânce în oraş majoritatea meselor.
        După instalare am ieşit la plimbare prin cartier şi în faţa ochilor mi s-a înfăţişat un spectacol incredibil: culori, lumini, sunete şi mirosuri care mai de care mai ciudate. Eram in Little India şi asta se putea observa de la şapte poşte: magazine cu “de toate” din care urla muzica “Bollywood”, femei îmbrăcate in sari-uri colorate, ţipătoare, barbaţi cu tenul închis la culoare care se holbau şi le zâmbeau tuturor “albelor” de pe stradă, tarabe unde se vindeau ghirlande de flori sau icoane kitsch-oase, pline de luminiţe, mai ceva ca pomul de crăciun şi fel de fel de restaurante unde te izbea mirosul puternic al mirodeniilor şi unde după cum îşi făceau reclamă, găseai garantat cea mai bună mâncare indiană din oraş..... Încă imi este vie în minte imaginea acelei seri din Little India, a fost aşa, un fel de încălzire pentru excursia pe care cu siguranţă o voi face in India, dar când voi fi mai mare.
Little India
Hotelul 81 Dickson

Tarabe in cartierul indian
A doua zi, trezire devreme că doar nu te duci în Singapore ca să dormi, iar ca să ai energie trebuie să-ţi potoleşti întai foamea cu ceva. Ce mănânca singaporezii dimineaţa? În general : “kaya toast” şi cafea. Mie îmi sună bine şi nişte omletă, păcat că nu am ştiut de la început că de fapt ”kaya toast” este pâine prăjită unsă cu gem de nucă de cocos, deci e dulce şi normal că nu prea merge lângă omletă...dar nu-i nimic, toate au un început, pe-asta sigur o voi ţine minte.
După o doză de culturalizare la Muzeul Civilizaţiilor Asiatice, am luat-o la pas spre Parcul Merlion, pentru a vedea cunoscutul simbol al oraşului, o statuie cu cap de leu şi corp de peste, cu care toată lumea îşi face poze. Aici trebuie să te mişti repede dacă vrei ca în poza ta de amintire să nu apară şi ceva chinezi, japonezi, australieni sau alte naţii, la orice oră aici e plin de turişti. În zare se înalţă mândru, recet-construitul complex  Marina Bay Sands care găzduieşte un hotel, un cazinou, magazine, cluburi, o piscină şi o punte de oservaţie la ultimul etaj, de unde ai parte de privelişti incredibile. Tot din Parcul Merlion se văd clădirile Esplanade, două clădiri cu arhitectură pe cât de interesană pe atât de ciudată, numite de localnici “durienii” care adăpostesc un teatru şi o sală de concerte cu aprox 1600 de locuri. Am făcut o plimbare din Parcul Merlion până la Marina Bay Sands, trecând pe lângă “durieni”, pe lânga un teatru în aer liber, prin faţa hotelului Mandarin Oriental pentu ca apoi să intru pe Helix Bridge, un pod pietonal cu formă futuristă, inaugurat şi el anul trecut. Evident că nu puteam rata puntea de observaţe de pe Marina Bay Sands şi cred că cel mai bine e să las fotografiile să vorbească.
Muzeul Civilizatiilor Asiatice

Merlion

Marina Bay SandsHelix Bridge

Cartierul financiar vazut de pe Marina Bay Sands


Durienii

Singapore Flyer
A venit apoi rândul vizitei în cartierul chinezesc: temple frumoase unde oamenii asistau liniştiţi la slujbe sau aprindeau beţişoare parfumate, bazarul cu tot felul de nimicuri, de la magneţi la tricouri, de la vederi la ochelari de soare, străzi întregi cu restaurante tradiţionale sau tarabe cu fructe sau sucuri proaspăt stoarse.
 Deşi nu e un oraş ieftin, în Singapore poţi mânca foarte bine şi foarte ieftin la aşa numitele “hawker-centre”, ansambluri de restaurante tradiţionale foate căutate de localnici şi unde e aglomeraţie pe toată perioada zilei.
Buddha Tooth Relic Temple
Prin ChinatownTemplul Sri Mariamman

Templul Sakaya Muni Buddha Gaya


Maxwell Road Hawker Centre

yummy
Mall-uri pe Orchard Road


         

   În fiecare seară am avut parte de un spectacol de lumini extraordinar. A început în cartierul chinezesc, în acea perioadă era Festivalul Luminii care îşi are originile în mitologia chineză şi este asociat cu zeiţa lunii. Străzile erau luminate frumos cu lampioane de toate culorile şi se simţea o atmosferă de sărbătoare. Am mers apoi în centru pentru a admira zgârie-norii frumos luminaţi, podul Helix sau clădirile de pe chei pentru a termina cu cartierul indian unde începeau pregătirile penru Deepavali, Festivalul Luminii la hinduşi.
Se lasa seara in Chinatown

Seara in districtul financiarSingapore Flyer si Helix BridgeLittle India
     Sper că prin aceste imagini am reuşit să vă atrag atenţia asupra acestui oraş minunat.

5 comentarii:

eveline spunea...

Ce ma bucur ca ai postat atatea fotografii! Multumesc pentru ele, am atatea amintiri frumoase din Singapore. Cat te-a costat hotelul per day? Eu am stat tot in Little India, la H. Perak cu 70 SGD/day, in decembrie 2008.

Traveling Hawk spunea...

Interesanta postare si bine documentata cu fotografii. Singapore este o viitoare destinatie cu care cochetez ar nu m-am hotarat inca. Poate pozele tale ma duc cu un pas mai departe...

Claudia spunea...

@eveline ma bucur ca ti-am reamintit de Singapore.Hotelul a costat 52 EUR/noapte camera dubla, in luna octombrie 2010.
@ Traveling Hawk multumesc de vizita! Singapore chiar merita!

Ioana spunea...

Bestial, abia astept sa ajung si eu acolo! :-)

Claudia Mihaila spunea...

@ Ioana, e frumos tare si sunt destule de vazut deci merita sa-l pui pe lista.