sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Thailanda- prima experienţă asiatică (2008)

După lungile luni de aşteptare care s-au scurs greu, aşa cum se scurge timpul când vrei să treacă repede, a sosit în sfârşit momentul plecării. Până la plecare au fost luni de căutari pe google, lonely planet, forumuri şi ghiduri turistice, momente în care mă vedeam deja acolo sau încercam să-mi imaginez cum va fi. Era prima plecare în Asia şi evident că  nu ştiam la ce să mă aştept. Citisem eu pe ici pe colo că e frumos....dar nu mi-am închipuit că voi deveni Asia-addicted.
Am aterizat in sfarsit la Bangkok după un zbor cam chinuitor de 12 ore din Viena. Pe-atunci era încă în construcţie linia de skytrain care face legătura între aeroport şi oraş aşa că am luat taxi. Primele impresii din Bangkok: 30 º Celsius, umiditate 83%, înnorat şi atmosferă apăsătoare. Cenuşiu, poluare, aer irespirabil, dar de îndată ce am aintrat în locurile cu aer condiţionat totul s-a schimbat iar plămânii păreau să-mi mulţumească. 
Bangkok e un oraş al contrariilor, o combinaţie de clădiri înalte şi magherniţe, lux şi săracie, malluri imense şi trotuare întregi transformate în bazare, scootere şi tuk-tuk-uri, localnici care par să-şi ia fiecare masă a zilei pe stradă, altare la colţuri de stradă unde se închină şi aduc ofrande: fructe, ghirlande de flori şi beţişoare parfumate. Cu alte cuvinte, aglomeraţie mare. Thailandezii câştigă mult din turism şi asta se vede, ştiu să-şi vândă marfa. Sunt oameni primitori, zâmbesc mult şi te invită să te ducă cu tuk-tuk-ul pentru un tarif special numai pt tine….poezie pe care o auzi din 5 în 5 metri. Te pot enerva la un moment dat dar sunt de înţeles, încearcă să-şi câştige pâinea. 
Erawan Shrine

Ofrande

Bangkok-City of life

Aglomeratie

Trotuare cu de toate
           Marele Palat te lasă cu gura căscată, nu-ţi vine să crezi ce au fost în stare să realizeze, câtă muncă au depus şi câtă răbdare au avut. Câteva ore nu sunt de ajuns pentru a vizita cum trebuie Marele Palat. E foarte important să ai un ghid local care să-ţi facă turul palatului, eu am avut parte de un ghid foarte bine pregătit, care ar fi putut să explice şi să povestească zile în şir fără să te plictisească. Oraşul are sute de temple, imposibil să le vezi pe toate în câteva zile, dar de departe Templul lui Buddha de Smarald şi Templul lui Buddha Culcat sunt cele mai frumoase. E uimitor cât sunt de credincioşi tailandezii, de la cei mici duşi de părinţi la temple, la tineri de 20-30 de ani pe care îi vezi închinându-se şi ducând ofrande şi până la cei mai în vârstă, toţi par să fie ghidaţi de zicala “bine faci, bine găseşti”.

Picturi la Marele Palat

Picturi murale

De garda





Super-ghidul

Angkor Wat in miniatura

Buddha Culcat




Flori de lotus



A doua seară am luat cina în cadrul unei croaziere pe râul Chao Praya, pe o fostă barjă din lemn de tek folosită în trecut la transportul orezului, transformată in restaurant plutitor.  A fost o experienţă de neuitat, totul a fost minunat, de la primirea cu ghirlande de iasomie şi şerveţele umede, la muzica tradiţională care se auzea pe fundal, de la frumoasele dansatoare la orhideele care împodobeau vasul, ca să nu mai vorbim priveliştea cladirilor vechi şi noi, a templelor frumos luminate sau a Marelui Palat. Atunci am facut cunoştinţă cu mâncarea tailandeză şi trebuie să recunosc ca am cam strâmbat din nas. Poate pentru că era mult prea diferită, poate din cauza combinaţiei de gusturi şi condimente....au fost totuşi feluri care mi-au plăcut dar şi unele de care nu-mi amintesc cu plăcere.
Loy Nava Cruises

primirea
Eram primii pasageri



Cina pe vas

Wat Arun in zare



thai food


Dacă ai timp merită să vezi oraşul de la înălţime. Bayoke Tower este cea mai înaltă clădire din ţară, având 85 de etaje cu un observator public la etajul 77 şi o platformă rotativă de 360° la etajul 84.
Vedere de pe Bayoke Tower


Cel mai potrivit loc de unde poţi cumpăra suvenirurile pe care toţi prietenii le aşteaptă este Chatuchak Weeked Market, imensa piaţă de weekend unde poţi găsi tot ce vrei şi ce nu vrei, de la bijuterii la mobilă, de la ceasuri de mână la statuete, de la tablouri la animale de companie iar cel mai bun lucru este ca totul se negociază. Le face plăcere să te vada că negociezi şi de fiecare dată cumperi cu un preţ mult mai mic decât cel iniţial. Nu cred că voi uita vreodata acea piaţă, forfota şi hărmălaia de-acolo, tarabă lângă tarabă, unele mai mici altele mai mari, înghesuite unele în altele, alei înguste înte ele, căldură mare plus faptul ca probabil nu am văzut nici macar jumătate din sutele de “magazine” pentru că de vreoi 2 ori am avut impresia că m-am învârtit în loc. Ori era de la căldura, ori chiar toţi aveau cam aceeasi marfă. Oricum, daca te afli într-un weekend in Bangkok merită să ajungi aici (se junge uşor cu skytrainul). 
        Dupa agitaţia din Bangkok am pornit spre Koh Samui. Din păcate Air Asia nu zboară pe Koh Samui aşa că am zburat până la Surat Thani de unde am luat un autobus si apoi un feribot spre Koh Samui. A fost o experienţă plăcută, majoritatea pasagerilor erau localnici care fie mergeau la lucru pe insulă fie locuiau pe insulă şi veniseră la cumpărături în Surat Thani. La retur am zburat din Koh Samui cu Air Bangkok.
      Koh Samui e un adevărat paradis. Aici poţi petrece o vacanţă relaxantă şi foarte liniştită, într-unul din resorturile de 4-5 stele, ascunse parcă în partea de nord a insulei (Maenam Beach) sau poţi să ai parte de petreceri până în zori dacă mergi în Chaweng Beach, în partea estică a insulei,  zona cea mai populară, cu plajă publică, unde se afla majoritatea barurilor, magazinelor şi unde poţi găsi cazare începând de la 10 dolari /noapte. Insula poate fi vizitată foarte uşor: închiriezi un scooter (foarte ieftin, aprox 25 lei/24h), te obişnuiesti încet-încet cu traficul şi cu faptul că trebuie să conduci pe partea stângă, te ţii cât poţi de stâns de cel care conduce şi mergi dintr-o parte în alta. Evident că la primele drumuri nu m-am putut relaxa deloc, deşi soţul meu e un şofer foarte bun şi am foarte mare încredere în el, eu acţionam ca un fel de frână, cum simţeam că accelerează prea tare (pentru mine), îl strângeam tare de burtă ca să încetinească....şi chiar a funcţionat. :) Ne-am obişnuit încet încet şi de atunci în fiecare deplasare in Asia, scooterul a fost nelipsit.
       În Koh Samui am avut ocazia să stau la un super-hotel, Napasai by Orient Express. Nu că ne-am fi permis noi să stăm la un hotel de lux de 5 stele, cazarea aici a fost un minunat cadou de nuntă care ne-a bucurat şi pe care l-am apreciat din plin. Aici am văzut ce înseamnă servicii de lux şi cred că cel mai bine e sa las fotografiile să vorbească.
Apus

Plaja privata de la Napasai



Infinity pool



in fiecare zi primeam alte fructe exotice (cu instructiuni de folosire )



prietenul nostru scooterul

Big Buddha



Chaweng Beach



Frangipani

Aeroport in aer liber-Koh Samui


Air Bangkok

Spre avion

Din pacate s-a terminat....ne indreptam spre casa...
      Apă albastră-verzuie, plaje cu nisip fin, palmieri, soare, flori extraordinar de frumoase, fructe exotice, şi multă multă linişte. Ce poate fi mai frumos?

Niciun comentariu: