duminică, 2 octombrie 2011

Vacanţa de început de toamnă - Groznjan

La 27 de km de Poreč, cocoţat pe un deal, se află Groznjan, un orăşel plin de farmec care în momentul de faţă are o uimitoare populaţie de 193 de locuitori. Atestat documentar pe la 1100, acesta a fost o fortăreaţă strategică pe vremea când Istria era sub conducerea Veneţiei dar după declinul imperiului Veneţian atât importanţa cât şi populaţia Groznjanului au început să scadă. A fost redescoperit în 1965 de un grup de artişti care au fost fermecaţi de aspectul medieval al orăşelului şi au început să folosească pe post de studiouri clădirile abandonate. Readus la viaţă, orăşelul atrage atenţia organizaţiei Jeunesses Musicales care organizează aici anual cursuri de muzică, balet sau recitaluri iar pe perioada verii au loc aproape zilnic concerte. Străduţele înguste sunt pline de magazine de artă şi galerii, una mai drăguţă ca alta.
Dar ajunge cu vorbăria, vă las să vă convingeţi:



























 

3 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Am pastrat o amintire deosebita acestei mici asezari din Istria, cocotat sus pe deal. Personal, mi-a placut mai mult decat laudatul Motovun, aflat nu departe, tot pe un varf de deal si vestit pentru turismul culinar, pentru trufe.

Dupa cedarea acelei parti de Italie si relocarea locuitorilor italieni, in asezarea parasita guvernul fostei Yugoslavii a oferit locuinte gratuite artistilor, cu conditia sa le intretina. In felul acesta, salva de la ruina totala localitatea si oferea un ajutor artistilor.

Claudia Mihaila spunea...

Impartasim aceleasi sentimente, Traveling Hawk! :) Si mie mi-a placut Groznjan mult mai mult decat Motovun, are un farmec aparte si desi parea parasit m-a uimit cat de bine este ingrijit.

Aliceee Traveler spunea...

acolo cand se naste cineva e eveniment!!!
Frumos satucul! mie tare imi plac locurile mai izolate si pline de farmec