sâmbătă, 15 octombrie 2011

Vacanţa de început de toamnă - Rovinj

Afară plouă mocăneşte de ceva vreme şi cerul e cenuşiu închis, nici vorbă să se schimbe prea curând. Nu prea vreau să accept că e toamnă în toată regula, mă agăţ de vara care a trecut şi parcă nu vreau să-i dau drumul. Mai vreau soare şi zile lungi, mai vreau să mă plimb pe străduţe înguste şi să simt mirosul sărat al mării, să beau o limonadă răcoritoare  pe o terasă înconjurată de clădiri în culori pastelate. Mai vreau în Rovinj!
Iniţial o insulă, Rovinj a fost colonizat de către slavi în secolul al VII-lea şi a început să se dezvolte datorită industrei maritime. Între secolele XVI-XVIII, populaţia oraşului a crescut foarte mult datorită valurilor de imigranţi ce fugeau din calea invaziei turcilor în Bosnia şi Croaţia continentală. Oraşul a început să se dezvolte şi în afara zidurilor ridicate de veneţieni iar în 1763 micuţa insulă a fost unită cu uscatul iar Rovinj a deveni peninsulă. Deşi industria maritimă era înfloritoare în secolul XVII, Rovinj a primit o grea lovitură odată cu  decizia Austriei din 1719 prin care Trieste şi Rijeka deveneau porturi libere. Ca şi restul Istriei, Rovinj a fost pe rând sub conducere austriacă, franceză şi italiană înainte de a deveni parte din Yugoslavia.
Rovinj este unul dintre cele mai importante centre turistice din Istria şi este luat cu asalt de turişti în timpul verii. Nici nu e de mirare la cât e de frumos. Oraşul vechi este îndesat pe o peninsulă în formă de ou dominată de turnul de 60 de metri al bisericii Sf. Eufemia. Rovinj are străduţe pietruite, umbrite de clădiri vechi şi înghesuite unele în altele, biserici frumoase, galerii în aer liber, numeroase restaurante care oferă fructe de mare şi o frumoasă privelişte asupra mării albastre din care răsar 22 de insule.
Biserica Sf. Eufemia domină oraşul vechi prin poziţia ei pe vârful dealului din mijlocul peninsulei. Costruită în 1736, este cea mai mare clădire în stil baroc din Istria şi reflectă perioada secolului al XVIII-lea când Rovinj a avut cel mai mare număr de locuitori.
Alte puncte de atracţie sunt Arcul Balbi, construit pe locul fostei porţi a oraşului, ornat cu un cap de turc pe  partea exterioară şi un cap de veneţian pe  partea interioară; sau strada Grisia, plină de galerii unde artiştii îşi vând operele, care duce din spatele arcului până sus la Biserica Sf. Eufemia. Străduţele înconjurătoare care se îngrămădesc în jurul străzii Grisia sunt atracţii de sine stătătoare, ferestre, balcoane sau mici pieţe şi stilurile diferite sunt o adevărată încântare pentru ochi.





Arcul Balbi - cap de turc

si cel de venetian






Biserica Sf. Eufemia








Terasa spre mare in Rovinj




Pescarusul fotomodel





Apus de soare in Rovinj




12 comentarii:

Aliceee Traveler spunea...

se vede ca a fost sub dominatie italiana, regasesc multe detalii italiene aici. Francezii si austriecii nu tare si-au pus amprenta, cel putin nu vad din poze :))

Traveling Hawk spunea...

Ce plimbare frumoasa prin Rovinj, Claudia! Imi plac multe poze dar cea cu porumbelul fotomodel e totala!

Claudia Mihaila spunea...

Alicee si Traveling Hawk, va multumesc de vizita! :)

Ioana spunea...

Te invit si pe tine sa ma vizitezi, daca ti-e pofta de mare, soare si limonada racoritoare (cea mai buna, cu menta, parol!) :-P

Altfel, mare lucru nu stiu despre Croatia, asa ca tu zi acolo, ca zici bine :-)))

Claudia Mihaila spunea...

@Ioana, merci de invitatie, cine stie cand te trezesti cu mine acolo!:)

Cat despre Croatia....nici eu nu stiam prea multe, dar am fost foarte placut surprinsa.

badge® spunea...

Anul trecut am prins în Rovinj un apus de zile mari. E un orăşel deosebit, îl recomand cu căldură.
Claudia, foarte interesantă noua prezentare a fotografiilor :)
Cât despre propunerea Ioanei, te sfătuiesc să o iei în considerare, limonada merită ... şi nu numai ;)

Claudia Mihaila spunea...

Multumesc Cataline! Deci pana la urma ati baut si limonada aia faimoasa! Atata o lauda Ioana ca o sa o pun sa-mi trimita prin posta :)

badge® spunea...

Lasă, mai bine o bei acolo. Îţi trimitem o poză ceva mai târziu :)

Claudia Mihaila spunea...

Chiar te rog!

Liliana spunea...

Fotografiile de aici sunt o minune ;). Foarte frumoase toate!!! Absolut toate.

Claudia Mihaila spunea...

Multumec Lili, orasul e incredibil de frumos.

Liliana spunea...

Asa se pare. Nu stiam prea multe despre Croatia, cu exceptia parcului Plitvice. Descopar.